5.177 nieuwe ambtenaren sinds juli 2020, klopt niet zegt BiZa-minister Somohardjo

Tijdens de debatten in de Nationale Assemblee afgelopen donderdag heeft minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) geen exacte cijfers kunnen presenteren van het ambtenarenbestand bij de overheid. Hij zegt die cijfers wel te zullen hebben wanneer zijn ministerie het personeel digitale informatie systeem zal lanceren.

Cijfers over het ambtenarenbestand die tot dusver worden genoemd zijn volgens de minister gebaseerd op verkeerde interpretaties van de data.

Zo heeft het NDP-Assembleelid Soewarto Moestadja tijdens de debatten afgelopen donderdag over het wetsvoorstel wijziging van de Personeelswet en de Ambtenarenpensioenwet, gezegd dat sinds juli 2020 tot en met april 2023 in totaal 5.177 nieuwe ambtenaren zijn aangetrokken. Moestadja baseert zijn conclusie op data van het Centraal Bureau Mechanische Administratie (CEBUMA). Bij CEBUMA wordt de salarisadministratie van de overheid bijgehouden. Volgens de cijfers van het CEBUMA bedroeg het ambtenarenbestand in juli 2020 48.118. In april 2023 is dat aantal gegroeid naar 53.295. Het verschil tussen beide cijfers zou dus het aantal geven van nieuwe ambtenaren die de huidige regering in dienst heeft genomen.

Dit klopt niet, zei de BiZa-minister. Ook het cijfer van 60.000 dat de Rekenkamer noemt in haar verslag over het ambtenarenbestand is niet juist. De exacte cijfers zegt minister Somohardjo pas te hebben wanneer het personeel digitale informatiesysteem van zijn ministerie operationeel zal zijn. De minister benadrukt, dat zijn ministerie bij zijn aantreden ‘een moeras’ van verkeerde data heeft aangetroffen. Tijdens de vorige regering zijn duizenden personen aangetrokken. 

Het ministerie van BiZa is thans bezig om door middel van onder andere de verplichte ambtenarenregistratie het ambtenarenbestand op te schonen en te ordenen.

SS

error: Kopiëren mag niet!