Ronny Asabina (BEP): Ordening goudsector is als “poti poes poesi loekoe merki”

Ronny Asabina, leider van de BEP-fractie in het parlement, zegt dat de ordening van de kleinschalige goudsector van de regering is als “poti poes poesi loekoe merki” (letterlijk: de kat laten waken over melk). Hij zegt dat er niks van terecht zal komen. De ordening van de kleinschalige goudwinningsactviteiten is meermalen door de regering aangekondigd. 

Asabina sprak vorige week tijdens de openbare vergadering. Hoewel hij geen naam noemde was het voor een ieder in de samenleving duidelijk dat zijn pijlen gericht waren op Ronnie Brunswijk (ABOP), de vicepresident van het land. Het beleidsgebied ordening van de kleinschalige goudsector valt onder de directe verantwoordelijkheid van de vicepresident, waarvan het algemeen bekend is dat hij als persoon grote belangen heeft bij goudwinningsactiviteiten in het binnenland. Met het bekende Surinaamse gezegde geeft Asabina aan, dat kwestie van ordening van de goudsector alles heeft van de slager die zijn eigen vlees keurt. Daarom verwacht hij niet veel op dit beleidsgebied. Met het  uitblijven van concrete ordenings- en toezichtmaatregelen is er sprake van een situatie in de sector waar een ieder maar doet en daardoor er allerlei problemen ontstaan. 

De kwestie rond onverantwoord cyanidegebruik en de ernstige milieugevolgen zijn daar een voorbeeld van.  De regering blijft maar aanhollen achter problemen  waar zij zelf verantwoordelijk voor zijn. 

Teamvergadering

Al jaren wordt er over ordening van de kleinschalige goudsector gesproken, zonder dat er wezenlijke resultaten uit komen. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (ABOP) heeft meermalen wanneer deze kwestie aan de orde komt tijdens debatten in het parlement, gezegd dat hij bereid is om te allen tijde het parlement te informeren over de beleidsactiviteiten rond de ordening van de goudsector. Op aandringen van leden heeft Assembleevoorzitter Marinus Bee (ABOP) een paar keren beloofd, dat er een speciaal thema vergadering over dit vraagstuk zal worden belegd. “Ik weet in hemelsnaam niet waarom deze vergadering nog steeds niet is uitgeschreven”, aldus Asabina. 

Hij was tijdens de openbare vergadering vorige week dinsdag niet de enige die zich sceptisch heeft uitgelaten over de ordening van de kleinschalige goudsector. Ook Asis Gajadien (VHP) liet zich niet onbetuigd met het doen van uitlatingen over de ordening van de sector.  

Niet in de maling laten nemen

Gajadien zegt, dat houders van goudconcessies niet eens bekend staan bij de Belastingdienst.  Mededelingen van NH-minister David Abiamofo (ABOP) gedaan in het parlement als zou aan houders van goudconcessies geen verlenging van concessierechten worden verstrekt, zonder overlegging van een bewijs van vrij van belastingen, neemt Gajadien met een korreltje zout. “Laten we ons hiermee niet in de maling nemen”, aldus de VHP-fractieleider.  

Hij waarschuwt ervoor dat indien onder meer de geldstromen in de goudsector niet inzichtelijk worden gemaakt, Suriname in problemen zal komen tijdens de evaluatie van het Mutual Evaluation Report (MER) in november door de internationale Financial Action Task Force (FATF). Een negatieve uitkomst van deze evaluatie zal ertoe kunnen leiden dat Suriname op de “blacklist” terechtkomt voor wat betreft het internationaal financieel verkeer.  

De FTAF is een internationaal toezichthoudende instantie. Zij ziet erop toe, dat landen in de wereld maatregelen “in place” hebben in de strijd tegen witwaspraktijken en terrorismefinanciering. Vorig jaar december heeft Suriname met de hakken over de sloot de evaluatie door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) gehaald.  Het land moet echter nog enkele aanvullende maatregelen “in place” brengen. Het inzichtelijk maken van de geldstromen in de goudsector is één daarvan.  Het FATF zal in november Suriname evalueren. In december vorig jaar heeft president Chandrikapersad Santokhi hierover in het parlement gezegd, dat de regering geen keus heeft dan de ordening van de kleinschalige goudsector krachtig ter hand te nemen. Tot nu toe is publiekelijk weinig bekend hierover.

(In augustus 2022 (22 tot en met 26) publiceerde Dagblad Suriname een serie van vijf artikelen over de gang van zaken rond de Commissie Ordening Goudsector de afgelopen jaren en het maar niet van de grond komen van ordening van de kleinschalige goudsector.)

SS

error: Kopiëren mag niet!