Poll: Zeer weinig mensen zijn geïnteresseerd in GOV TV

Uit een recente poll op de website van Dagblad Suriname blijkt, dat zeer weinig mensen geïnteresseerd zijn in en kijken naar GOV TV, de zender waarop de overheid probeert de samenleving te informeren over onder andere beleidszaken, activiteiten van regeringsleden, enzovoorts. Maar, de informatie die verstrekt wordt in beeld en geluid is nauwelijks objectief en geeft dan ook een oppervlakkig beeld.

Op de vraag of men kijkt naar GOV TV, overheidsvoorlichting, hebben  1.894 lezers en volgers van Dagblad Suriname gereageerd. Van dat aantal heeft 53 procent, 1.002 personen, aangegeven niet naar GOV TV te kijken. 609 mensen heeft de optie ‘Soms’ aangevinkt, 32% en slechts 282 stemmers stellen wel te kijken, 15 procent.

Maar, waarom kijken mensen zo weinig naar overheidsinformatie uitzendingen?

Propaganda

Suriname heeft een verscheidenheid aan media-uitgaven, maar geen enkele is zo controversieel als die van de overheid. Veel Surinamers zien een zender als GOV TV als een bron van propaganda. Bovendien hebben veel mensen problemen om toegang te krijgen tot overheids mediauitgaven, wat betekent dat het moeilijker is om de informatie te begrijpen of hier zelfs maar van te genieten. Ook al heeft de overheid een aantal grote veranderingen doorgevoerd om haar inhoud toegankelijker te maken, veel mensen vertrouwen de regering nog steeds niet en kiezen ervoor om dit soort uitzendingen te mijden.

Betere alternatieven

Een andere reden waarom veel mensen in Suriname amper naar overheidsinformatie uitzendingen kijken, is omdat er veel betere alternatieven zijn. Er zijn veel privé media-outlets, waardoor mensen toegang krijgen tot een betere kwaliteit en verscheidenheid aan informatiebronnen die ook nog eens onafhankelijker zijn. Deze alternatieve media-outlets bieden een bredere blik en een betere kijk op de wereld. Dit betekent dat mensen in Suriname een veel betere kijk krijgen op de lokale en internationale ontwikkelingen, in plaats van slechts hun eigen overheid. Bovendien kunnen deze alternatieve media-outlets helpen om kritische vraagstukken bloot te leggen over de regering, waardoor men een beter begrip krijgt van hoe ze functioneert en welke beslissingen ze neemt.

Ambtelijk taalgebruik

In het algemeen zien veel mensen GOV TV niet als een bron van informatie die ze kunnen vertrouwen. De media-uitgaven van de overheid hebben moeite om objectieve en nuttige informatie te verspreiden, waardoor mensen kiezen om naar alternatieve media-outlets te kijken. Vaak wordt ook gebruikgemaakt van een zeer ambtelijke, bureaucratische taal, in plaats van voor iedereen begrijpelijke taal.

Verborgen

Alternatieve media bronnen bieden een veel betere kijk op de wereld en verbergen  minder de milieu- en andere problemen, die de regering vaak wel niet deelt met de samenleving of zeer oppervlakkig en nauwelijks kritisch.

Hoewel sommige mensen nog steeds naar de overheids gecontroleerde media-uitgaven kijken, hebben veel Surinaamse mensen andere informatiebronnen gevonden die ze veel betrouwbaarder vinden.

PK

error: Kopiëren mag niet!