DNA-commissie bespreekt wetsvoorstel verbod dubbele functies 

Het wetsvoorstel inzake verbod op dubbele functies van leden van het parlement blijkt nog steeds op de “wachttafel” te liggen van nog te behandelen wetsontwerpen. Op de agenda van parlementaire activiteiten van woensdag stond een bespreking van het desbetreffend  wetsontwerp door de Commissie van Rapporteurs (CvR).  Zoals op de agenda gisteren staat aangegeven gaat het om de “Wet non-activiteit van ambten als gevolg van lidmaatschap DNA”. De CvR wordt voorgezeten door Cedric van Samson (VHP), en de leden zijn Soewarto Moestadja (NDP), Ramon Koedemoeso (ABOP/PL), Ronny Asabina (BEP), Ebu Jones (NDP) en Roy Moham (VHP).

Rond de verkiezingen in 2020 en daarna was de kwestie van dubbele functies van Assembleeleden onderwerp van discussies binnen de samenleving. Er bestaan bij de samenleving grote bezwaren, dat er Assembleeleden zijn, die naast hun functie als lid van het parlement, waarvoor men een ruime vergoeding toucheert, ook een functie hebben op een miniserie. Men is dan beleidsadviseur of heeft een directeursfunctie. Een van de bezwaren is, dat men als Assembleelid  zich niet kritisch en onpartijdig kan opstellen tegenover het beleid van het desbetreffend ministerie. Het grootste bezwaar is dan dat men twee salarissen of vergoedingen verdient zonder een volle dagtaak ermee bezig te zijn.

Maatregelen tegen de dubbele functies maken deel uit van de verkiezingsbeloften van de VHP. In het verkiezingsprogramma van de politieke partij staat hierover, dat er verkeerd beleid is gevoerd voor 2020, er verspillend beleid is gevoerd, verkeerde keuzes zijn gemaakt en dat de corruptie hoogtij viert.

Vorig jaar hebben de parlementariërs Asis Gajadien (VHP), Obed Kanapé (ABOP/PL) en KIshan Ramsukul (VHP) een initiatiefwetsvoorstel bij het parlement ingediend. dat bedoeld is om dubbele functies bij Assembleeleden te verbieden.  Bijna de helft van de Assembleeleden zou naast het ambt als volksvertegenwoordiger, ook een betrekking hebben elders bij de overheid.

SS

error: Kopiëren mag niet!