Ivan Fernald: “Het vertrouwen in de politiek neemt af”

Het vertrouwen in de politiek neemt af, zegt politicus  en auteur van het boek “Moeizame opbouw en snelle afbraak. Politieke beschouwingen 2010-2020″ Ivan Fernald. Fernald geef tijdens een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat men gehoopt had op een verademing, na een periode van economisch wanbeleid van de voormalige regering in de jaren 2010-2020. 

De kwaliteit van bestuur is de meest dominante factor voor ontwikkeling van een land. Indien er een wanbeleid gevoerd wordt, zal het volk het gelag betalen. De politicus geeft daarnaast aan dat veel burgers hun geloof in de politiek verloren hebben. Ook de huidige politici worden met argwaan bejegend. 

“In Suriname denkt 82% van de burgers dat de politieke partijen corrupt zijn en 63% vindt dat van DNA-leden. Dit staat in een recent rapport van het ‘World Justice Project’ over corruptie in het Caribisch gebied.”

Meeste vertrouwen in leerkrachten

“Wij moeten ons ook zorgen maken over het vertrouwen in andere instituten”, benadrukt de politicus. “Douaniers worden door 42% van de burgers in de regio als corrupt gezien (In Suriname is dat 61%). In vergelijking met de regio doen de militairen in Suriname het beter. 24% van de burgers denkt dat militairen corrupt zijn terwijl zulks in het Caraïbisch gebied 39% is “. Het minst corrupte beroep is volgens de peiling die van de leerkrachten (In de regio is zulks 18% en in Suriname 7%), dit is bemoedigend.

Uit een NIKOS-peiling die in Suriname gehouden is in de periode 29 maart – 7 april 2020, bleek al dat er bitter weinig vertrouwen was in onze instituties, aldus Ivan Fernald.  De politicus zegt verder, dat burgers het meeste vertrouwen hadden in religieuze organisaties, want 65% van de ondervraagden gaf aan vertrouwen te hebben in deze organisaties. Het minste vertrouwen van de burgers kregen de politieke partijen (28%), de Nationale Assemblee (26%). De toenmalige regering kreeg 25%. Wij mogen gerust aannemen dat er een vertrouwenscrisis zich manifesteert tussen volk en bestuurders, zegt de politicus. Ook is er weinig tot geen hoop dat DNA de soevereine wil van het volk tot uitdrukking zal brengen. “Wij moeten verstandige DNA-leden kiezen die met kennis van zaken en met een geweten in het parlement zitten. Er zijn volksvertegenwoordigers die hun plicht verzaken, maar wel geld toucheren.”

Buitenlandse reizen

De perceptie is dat parlementariërs eensgezind zijn als het gaat om afvaardiging van buitenlandse delegaties en daaraan gekoppeld het toucheren van daggelden. Een uitzondering is de Nationale Partij Suriname, zegt de politicus. Ivan Fernald zegt ook, dat de NPS de enige politieke partij is die consequent geweigerd heeft om te participeren in dienstreizen in de periode 2010-2020.

Gezag herwinnen

Het hoogste orgaan van Staat, de DNA, heeft in alle tijden ook wel kundige en bewonderenswaardige parlementariërs voortgebracht, die zich met toewijding hebben gekweten van hun taak. De algemene perceptie is echter dat de inflatie ook daar heeft toegeslagen. Dit moet een wake-up call zijn, benadrukt de politicus.

error: Kopiëren mag niet!