China’s bemande maanmissie
DOOR DUNCAN MIL

China is van plan om voor het einde van het decennium astronauten op de maan te laten landen. Het land ontwikkelt een raket van de volgende generatie om een geüpgraded ruimtevaartuig voor de bemanning te lanceren, terwijl er ook wordt gewerkt aan een maanlander.

Lin Xiqiang, adjunct-directeur van de China Manned Space Agency (CMSA), zei op een persconferentie in het Jiuquan Satellite Launch Center op maandag (29 mei 2023) dat de ruimtevaartautoriteiten van het land het bemande maanprogramma hebben gelanceerd.

“De algemene doelen zijn om vóór 2030 de eerste bemande landing van China op de maan te realiseren”, zei Lin.

“Onze astronauten zullen op de maan lopen, monsters verzamelen rond de landingsplaats en in situ onderzoek uitvoeren”, vertelde Lin aan China Daily.

Het door Lin genoteerde bemande landingsplan is dat twee astronauten een verblijf van zes uur op het maanoppervlak zullen houden, terwijl een ander bemanningslid aan boord van een servicemodule in een baan om de maan blijft.

Voorheen alleen aangeduid als de “921-raket” of “Lange 10 maart”, heeft China’s aankomende superzware lifter eindelijk zijn officiële naam gekregen: de Chang Zheng 10. CMSA verwacht dat de raket zijn eerste testvlucht zal maken in 2027.

NASA’s Artemis-programma heeft als doel om astronauten niet eerder dan 2025 op de maan te laten landen. Toch worstelt het ruimteagentschap met het budget en de tijdlijn voor zijn enorme maanraket. NASA en CMSA kunnen in een nauwe race naar het maanoppervlak terechtkomen.

error: Kopiëren mag niet!