Cambio’s hebben zich felle kritiek van Financiën-minister Raghoebarsing aangetrokken

Financiën-minister Stanley Raghoebarsing zegt dat de cambio’s zich zijn felle kritiek aan hun adres hebben aangetrokken. De koersnoteringen van de cambio’s zijn volgens de minister nu meer in lijn met de noteringen van de Centrale Bank. Hij sprak daarvoor zijn complimenten en waardering uit aan de cambio’s. De cambio’s bewijzen daarmee de samenleving een grote dienst.

Minister Raghoebarsing heeft ongeveer twee weken geleden op een persconferentie zich fel uitgelaten richting de cambio’s. Het kon er bij hem niet in dat de cambio’s elke ochtend andere koersen noteren dan die welke de Centrale Bank van Suriname noteert. De koers die de Centrale Bank noteert komt tot stand in de markt, en het is de reële koers. Die is gebaseerd op alle transacties die de cambio’s en banken verplicht zijn door te geven aan de  Centrale Bank. Wat de Centrale Bank doet is op basis van alle transacties en de daarbij gehanteerde koersen, de gewogen gemiddelde koers berekenen en vervolgens deze noteert.

Dat cambio’s elke ochtend een hogere dan de Centrale Bank koers noteren bestempelde minister Raghoebarsing als strijd om de macht in het land. De minister uitte zich fel uit in de richting van de cambio’s die hij als vijand van het volk kwalificeerde.

Meewerken

Op een persconferentie vorige week donderdag zei de minister, dat de cambio’s naar aanleiding van zijn felle kritiek, nu koersen noteren die meer in lijn zijn met die van de Centrale Bank. Ze noteren wat er behoort genoteerd te worden. Daarmee geven de cambio’s aan, dat zij niet als vijand van het volk wensen te worden aangemerkt. Door mee te werken met de regering en de monetaire autoriteiten helpen de cambio’s om de koers te stabiliseren. De cambio’s vervullen volgens de Financiën-minister op de valutamarkt een belangrijke rol. Met de aanwezigheid van de cambio’s wordt voorkomen dat de handel in valuta op straat komt of ondergronds gaat, met alle negatieve gevolgen van dien.

Wat er echter op het koersenfront is gebeurd, is dat er zoveel vrijheid is gegeven, waardoor regels overboord zijn gegooid. Ook in een vrije markt zijn er regels en vrijheid betekent niet dat er sprake van anarchie moet zijn. Wat de regering en de monetaire autoriteiten nu aan het doen zijn is dat de regels weer langzaam terug worden gebracht. Het zijn simpele maatregelen, en die zijn in het belang van alle mensen. Ook voor de cambio’s. De regels zijn niet bedoeld om de cambio’s minder te laten verdienen. Ze zullen blijven verdienen, zo lang dat eerlijk en normaal volgens de regels gebeurt. Aan verdienen en winst maken zijn is volgens de minister niks mis mee. Niemand heeft er baat bij als de koers wordt opgedreven. Aan de andere kant hoeft niemand zich zorgen te maken dat er regels zullen komen die gaan maken dat men minder gaat verdienen of hun brood verliest. 

De minister doet daarom een beroep op alle partijen op de markt om mee te gaan en mee te werken aan maatregelen waardoor versneld uit de problemen kan worden gekomen.

 SS

error: Kopiëren mag niet!