Treinramp in India (zeker 300 doden en ruim 900 gewonden) legt moderniseringsproblemen bloot

IPresident Santokhi betuigt medeleven

ndia kent een geschiedenis van grote treinongelukken. Een ambitieuze make-over van 30 miljard dollar moest daar verandering in brengen. Spiksplinternieuwe treinen en moderne stations zijn er inmiddels, maar de treinramp in de deelstaat Odisha maakt duidelijk dat er nog veel schort aan de veiligheid.

Het aantal dodelijke slachtoffers van de treinramp in het oosten van India vrijdag is opgelopen tot zeker 300. Volgens lokale autoriteiten raakten meer dan 900 mensen gewond. Het is het zwaarste treinongeluk in meer dan twee decennia. Een passagierstrein ontspoorde en raakte daarbij een andere trein. Een verderop geparkeerde goederentrein werd ook geramd. Een schok voor de modernisering van het Indiase treinsysteem, zo noemen deskundigen de ramp.

De Indiase premier Narendra Modi bezocht zaterdag de Oost-Indiase stad Balasore. Op de plek des onheils gingen zijn gedachten uit naar de nabestaanden van het treinongeluk. Hij sprak met reddingswerkers en bezocht een ziekenhuis waar gewonden worden behandeld.

Modi’s gedachten gingen ook uit naar de treinmodernisering. Dit jaar gaf zijn regering een recordbedrag van 30 miljard dollar uit voor de spoorwegen. De laatste jaren is de premier bezig aan een moderniseringsslag met glimmende nieuwe (semi)hogesnelheidstreinen en treinstations.

President Chandrikapersad Santokhi heeft met onderstaande boodschap zijn medeleven betuigd aan slachtoffers, nabestaanden en aan India:

“Diep bedroefd heb ik kennisgenomen van het ernstige treinongeluk in de oostelijke deelstaat Odisha, in India. Daarbij zijn er een groot aantal doden en gewonden te betreuren. Morgen, zondag 4 juni, is in India uitgeroepen tot nationale rouwdag. De president van India, Hare Excellentie Droupadi Murmu, wordt morgen in Suriname verwacht. Als gevolg van het tragisch ongeval tonen wij ons medeleven aan het Indiase staatshoofd en volk. Ik condoleer de Indiase gemeenschap en wens eenieder veel sterkte toe. Wij bidden ook voor het herstel van de gewonden. Onze gedachten gaan in deze tijd van rouw in het bijzonder uit naar de families van de slachtoffers alsook naar alle gewonden en wens hen veel sterkte toe.

error: Kopiëren mag niet!