Indiase presidente Murmu vertrokken voor bezoek op 4, 5 en 6 juni aan Suriname

Presidente Droupadi Murmu van India begon zondag 4 juni aan haar zesdaagse bezoek aan Suriname en Servië. Dit is het eerste bezoek van de presidente aan Suriname, terwijl dit ook haar eerste staatsbezoek is sinds haar aantreden in juli 2022. Saurabh Kumar, de secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken (MEA) zei, dat ze van 4 tot en met 6 juni in Suriname zal zijn voor een staatsbezoek, op uitnodiging van de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi, zo berichten Indiase media.

“Dit zal haar eerste bezoek aan Suriname zijn. Eerste staatsbezoek nadat ze het ambt van presidente op zich heeft genomen. Het bezoek krijgt historische betekenis aangezien zij de belangrijkste gast zal zijn bij de viering van de 150e verjaardag van de aankomst van de hindostanen in Suriname, dat wordr gevierd op 5 juni”, zei de MEA-secretaris tijdens een speciale briefing over het bezoek van de president aan Suriname en Servië.

De presidente wordt vergezeld door de staatsminister van de Unie vab het ministerie van Consumentenzaken, Voedsel en Openbare Distributie Sadhvi Niranjan Jyoti en parlementslid Shrimati Rama Devi, evenals een officiële delegatie.

De presidente zal officiële gesprekken voeren met de Surinaamse president Santokhi. Tijdens de briefing zei Saurabh Kumar dat “de presidente zal deelnemen aan een aantal activiteiten om de aankomst van de hindostanen in Suriname te herdenken en de plaatsen zal bezoeken die verband houden met hun geschiedenis in dat land. Zij zal ook communiceren met de Indiase gemeenschap”.

“Het laatste presidentiële bezoek van India aan Suriname was in 2018. De betrekkingen tussen India en Suriname zijn warm en vriendelijk en krijgen een speciale betekenis vanwege de Indiase diaspora, die meer dan 27 procent van de Surinaamse bevolking uitmaakt”, aldus de MEA-secretaris. Hij zei dat de bilaterale betrekkingen tussen India en Suriname zich uitstrekken over sectoren als handel en commercie, ontwikkeling, partnerschap, capaciteitsopbouw, landbouw en banden tussen mensen. Suriname steunt India op het internationale forum.

“De Indiase diaspora in Suriname fungeert als een levende brug tussen de twee landen. Ondanks het verstrijken van de tijd heeft de diaspora de gewoonten en tradities die het uit India meebracht, behouden en lokale smaken toegevoegd”, voegde hij eraan toe. dat de presidente de belangrijkste gast is, toont de goede wil die daar voor India heerst, evenals de groeiende invloed en status van India op het wereldtoneel”, zei hij.

“Het bezoek van Murmu benadrukt ook het belang dat we hechten aan onze betrekkingen met Suriname en aan de Indiase diaspora over de hele wereld. Het bezoek zal ook een nieuwe impuls geven en de bilaterale banden tussen India en Suriname verder versterken”, voegde hij eraan toe.

error: Kopiëren mag niet!