Zuid-Afrika verleent Poetin immuniteit op de BRICS-top

Zuid-Afrika heeft aangegeven dat het de Russische president Vladimir Poetin zal toestaan een aanstaande BRICS-top bij te wonen, ondanks een arrestatiebevel van het ICC tegen hem.

Zuid-Afrika, een lid van het Internationaal Strafhof (ICC), zou in theorie verplicht zijn Poetin te arresteren op grond van een door de rechtbank uitgevaardigd arrestatiebevel wegens vermeende oorlogsmisdaden.

Het heeft Poetin echter uitgenodigd voor de top van 22-24 augustus van de BRICS-groepering van opkomende economieën, die Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika omvat.

Het ICC vaardigde in maart een arrestatiebevel uit tegen Poetin en beschuldigde hem van de oorlogsmisdaad van het onder dwang deporteren van kinderen uit het door Rusland bezette gebied in Oekraïne. Moskou ontkent oorlogsmisdaden, waaronder gedwongen deportaties van kinderen, en zegt dat het ICC geen autoriteit heeft omdat Rusland geen lid is.

Poetin, pas de derde zittende president die een arrestatiebevel heeft gekregen van het ICC, zal waarschijnlijk niet snel voor de rechter verschijnen. Maar het bevel betekent dat hij kan worden gearresteerd en naar Den Haag kan worden gestuurd als hij naar een ICC-lidstaat reist, zei Reuters.

error: Kopiëren mag niet!