Duidelijkheid gevraagd over “stiekeme” verhoging governmenttake op brandstof

De stiekeme verhoging “governmenttake” op brandstof is niet in goede aarde gevallen bij de samenleving. Dat hebben de Asssembleeleden Melvin Bouva (NDP) en Ronny Asabina (BEP) dinsdag tijdens de openbare vergadering van de Assemblee verwoord. Beide parlementariërs van de oppositie zeggen dat de regering zoals in vele andere gevallen het tegenovergestelde doet dan wat het aan het parlement zegt of wat het parlement van haar vraagt. Op meerdere momenten is aan de regering gevraagd om de bevolking verder te ontzien van lastenverzwarende maatregelen. 

Bouva zegt dat de regering juist het tegenovergestelde doet. De bevolking wordt juist verder uitgezogen “als een roodborstje waar er geen vocht meer in zit”. Hij noemt de verhoging van de stroomtarieven, en straks nog die van water en gas.  

Asabina van zijn kant zegt dat de regering meermalen heeft gezegd dat de governmenttake de samenleving niet meer in rekening zou worden gebracht. Nu wordt vernomen, dat de governmenttake is verhoogd. Hij wil van de regering het fijne hiervan vernemen.

SRD 0,50 verhoging

Enkele dagen geleden is bekend geworden, dat het ministerie van Financiën en Planning in een schrijven aan de oliemaatschappijen de verhoging van de governmenttake heeft doorgegeven. De governmenttake voor een liter ongelode benzine en diesel is van SRD 3 verhoogd naar SRD 3,50. Die voor super unleaded is vehroogd van SRD 3,60 naar SRD 4. 

Bij aantreden van de huidige regering was de brandstofprijs aan de pomp rond de SRD 6 per liter. Nu ligt deze rond de SRD 40, een verhoging van meer dan 560%. De governmenttake was SRD 1 per liter, en is nu verhoogd naar SRD 3,50, een verhoging van circa 250 procent. Alsof dat niet genoeg is komt nog btw  er bovenop, zegt Asabina. Er is voorts een voorstel onder weg naar het parlement om de wet btw weer te wijzigen. Het getergde volk zal met de wetswijziging de prijsverhogingen van producten moeten betalen. Dit is niet de manier om het land te besturen, betoogt Asabina.

Melvin Bouva pleit ervoor, dat minstens de helft van de meer-inkomsten die de regering met de verhoging van de governmenttake binnenhaalt, terug gaat naar de samenleving. Met de verhoging zou volgens hem maandelijks rond de SRD 200 miljoen worden binnengehaald. De regering had in september vorig jaar de zogeheten “oli moni karta” aangekondigd. “Wij kijken, wij luisteren en wij wachten en merken er daar niets van”, aldus Bouva die van de regering zegt te verwachten dat het duidelijkheid verschaft aan het parlement.

SS

error: Kopiëren mag niet!