Niet met de rug, maar met gezicht naar Brazilië staan

Een dezer dagen worden de besprekingen hervat om het regionale blok de Unasur weer een kans te geven. Wij vinden dat dit een zeer belangrijke regionale ontwikkeling kan zijn voor Suriname als Zuid-Amerikaans land. Suriname is ook lid van de Caricom, maar wij vinden dat deze organisatie van Caribische landen is mislukt. De organisatie werd opgericht dit jaar 50 jaar terug, maar nog steeds zijn de basale dingen van de organisatie niet geregeld. We denken bijvoorbeeld aan het vrij verkeer van personen. Burgers van de wederzijdse landen kunnen wel zonder visum elkaars landen betreden met alleen een paspoort, maar mensen mogen niet vrij werken in de verschillende landen, nog steeds niet na 50 jaar. Alleen een kleine groep van beroepen kan dat doen. Er zijn landen waarvan de burgers in de andere landen door de migratie niet echt goed worden behandeld, zoals die uit Guyana en Haïti. 

Wij zijn zeer enthousiast met de Unasur, omdat deze organisatie in het begin wel de wil heeft gehad om rekening te houden met de bijzondere situatie van de kleine landen. Zo was Nederlands een van de officiële talen van de Unasur en dat zou mogelijk maken voor Suriname om ten volle de samenwerking met de grotere landen als Brazilië, Chili, Colombia en Argentinië te genieten. 

De staatshoofden komen deze dagen bijeen om de organisatie een doorstart te geven. De landen zouden er goed aan doen om de wispelturigheid uit de organisatie te halen en deze minder afhankelijk te laten zijn van de toevallige politieke wind die in een bepaald land waait op een bepaald toevallig moment. Suriname kan veel halen uit een betere integratie met Unasur. 

Het eerste wat snel moet gebeuren is, dat er zo snel als mogelijk een verbinding wordt aangelegd met Brazilie zodat het mogelijk wordt om over land  maar de zuiderbuur te gaan. Die verbindingen moeten ook verbeterd worden tussen Guyana, Frans Guyana en Brazilië. Vervolgens moesten onder Unasur de 2 bruggen worden gebouwd om de Guyana’s aan elkaar te verbinden. Guyana moet verder  gekoppeld worden aan Venezuela. Suriname moet zich open stellen voor de industriële en de agrarische ontwikkeling die een boost kan krijgen vanuit Brazilië. Ook op onderwijs- en wetenschappelijk gebied valt er veel voordeel te halen voor Suriname. 

Vandaag belichten we in het kort de sterke punten van de grootste economie in Zuid-Amerika, ons buurland Brazilië. Brazilië is met 8,5 miljoen km² het grootste land van Zuid-Amerika, het beslaat bijna de helft van dit continent. Het is bovendien het vijfde grootste land ter wereld, alleen Rusland, Canada, de Verenigde Staten en China zijn groter. Met meer dan 208 miljoen inwoners is het daarnaast het zevende land gemeten naar bevolkingsomvang. Brazilië heeft de grootste economie van Latijns-Amerika. Brazilië heeft ontwikkelde landbouw-, mijnbouw-, industrie-, en dienstsectoren. Het heeft een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen, zoals aardolie, ijzererts en agrarische producten. Brazilië is steeds meer aanwezig in buitenlandse financiële markten en is een van de vijf BRICS-landen. 

In 2019 was Brazilië ’s werelds grootste producent van suikerriet, sojabonen, koffie en sinaasappel. Het land was de 2de producent van papaja en de 3de producent van maïs, tabak en ananas. Verder was het de 4de producent van katoen en cassave. Andere belangrijke agrarische producten zijn kokos, citroen, cacao, avocado, rijst, tomaat, druiven en appels. Brazilië is ook een grote producent van bananen, maar bijna alle productie is voor binnenlandse consumptie. Ten slotte produceert Brazilië ook grote hoeveelheden gewone bonen, pinda, aardappel, wortel, cashew, mandarijn, kaki, aardbei, guarana, guave, açaí, paranoot en yerba mate. Onder andere suikerriet wordt gebruikt voor de productie van suiker maar ook voor ethanol dat bedoeld is als biobrandstof.

In 2019 was Brazilië de grootste exporteur van kippenvlees. Het was ook de op een na grootste producent van rundvlees, ’s werelds derde grootste producent van melk, ’s werelds vierde grootste producent van varkensvlees, en de zevende grootste producent van eieren in de wereld. Brazilië is op het gebied van de agrarische productie een gigant en kan hier ook een rol van betekenis spelen.   

In de mijnbouw valt Brazilië op door de winning van onder meer  ijzererts (waar het de tweede exporteur ter wereld is), koper, goud en bauxiet. Brazilië is de industriële leider in Latijns-Amerika. In 2019 was het de op een na grootste exporteur van bewerkte voedingsmiddelen ter wereld. In 2016 was het land de op een na grootste producent van cellulose ter wereld en de 8ste producent van papier. In de schoenenindustrie stond Brazilië in 2019 op de vierde plaats van de wereldproducenten. In 2019 was het land de achtste producent van voertuigen en de negende producent van staal van de wereld. In 2018 was chemische industrie in Brazilië de 8ste in de wereld. In textielindustrie is Brazilië, hoewel het in 2013 een van de 5 grootste producenten ter wereld was, nauwelijks geïntegreerd in de wereldhandel. Suriname kan heel gemakkelijk een samenwerking aangaan met Brazilië en daarvan profiteren, de vruchten uit het verleden zijn er als voorbeelden. 

De politiek in Suriname moet niet met de rug maar met het gezicht naar Brazilie staan. 

error: Kopiëren mag niet!