Zelfs oppas wordt duurder …. 

Niet alleen ouders, maar ook voor oppashouders is de financiële druk niet meer te dragen. Oppashouders zijn genoodzaakt hun tarieven te verhogen, omdat zij heel moeilijk hun oppas draaiende kunnen houden en ook nog hun personeel moeten uitbetalen. Niet te vergeten de bijkomende kosten zoals materiaalkosten, voedingskosten, huur en andere onvoorziene kosten. 

Denice is oppashoudster en ging in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname. Zij gaf aan de ouders tegemoet te komen door tarieven zo redelijk mogelijk te houden in vergelijking met andere oppashuizen. Ook zij is moeder van drie minderjarige kinderen en weet hoe zwaar het is om de oppas te betalen, vooral wanneer je meer dan een kind hebt. Zij biedt daarom de mogelijkheid om het tarief in termijnen te betalen. Echter geeft zij aan, dat zij na goed overwogen te hebben genoodzaakt was haar tarieven toch te verhogen.

“Ik vond het zo erg om de tarieven te verhogen, maar ik kon niet anders. Ik kom niet meer uit als ik nog moet koken voor de kinderen, hun voedingsgeld van SRD 100 extra is reeds achterhaald.”

Ana daarentegen is moeder van twee kinderen. Ook bij de oppas van haar kinderen is het tarief verhoogd. “Ik begrijp de oppashoudster volkomen, want alle prijzen zijn binnen korte tijd gestegen. Ik heb geen keus om het verhoogde tarief te betalen. Waar ga ik anders mijn kinderen zetten wanneer ik naar het werk moet? Het is geven en nemen in deze tijd.”

Andere ouders overwegen om hun kinderen nog naar de oppas te sturen. Door de verhoogde tarieven komt Kayleigh niet meer uit. Naast de huur en nutsvoorzieningen die ze nog moet betalen betaalt zij maandelijks SRD 1.750 per kind voor de oppas. De oppas heeft aangegeven het te verhogen naar SRD 2.000. “Ik weet niet hoe ik ga doen. Of ga de oudste maar niet meer sturen naar de oppas. Want het wordt anders te zwaar voor mij. Voor mijn twee zonen ga ik dan SRD 4.000 moeten betalen alleen aan oppas. Ik zal kijken wat het wordt. Maar, het is echt te gek voor woorden!”

JM

error: Kopiëren mag niet!