Hossel slim maar hossel je niet kapot

Hosselen en nog eens hosselen. Iedereen heeft wel een hossel naast een  normale baan om extra inkomsten te hebben. Anderen hosselen om een doel te bereiken. Het is geen schaamte meer wanneer je hosselt. De bekende hosselcultuur lijkt voor anderen op den duur meer dan een hossel te worden.

Nader ingezien komen er nieuwe ideetjes en/of wil men hun hossel uitbreiden. Anderen overwegen zelfs hun normale baan op te geven en van een hossel nu zelfstandig ondernemer te worden. Echter is het belangrijk een goede balans te vinden tussen het hosselen en het behoud van een goede mentale en fysieke gezondheid. Zoals een bekende quote ook luidt: “Hard work pays off” zijn anderen zodanig in hun hossel drive, dat zij op den duur de balans kwijt raken tussen hun hossel en mentale welzijn en fysieke gezondheid. Burnouts, slapeloze nachten, stressverschijnselen en gezondheidsklachten zijn enkele bekende gevolgen daarvan.

De vraag die dan gesteld kan worden is of het het op den duur wel waard is om je mentale en fysieke gezondheid op te offeren. Vooral wanneer blijkt dat de hossel nu meer opbrengt en steeds aan het groeien is. “Nee” zeggen aan klanten lijkt dan voor velen overbodig.

Om balans in de hosselcultuur te brengen in de mentale en fysieke gezondheid is het belangrijk, dat een gezonde levensstijl nog steeds prioriteit nummer één geniet. Het is ook belangrijk om pauzes te nemen, voldoende ontspanning en rust in te plannen om stress te verminderen en het mentale en fysieke op tijd te herstellen. Leer “nee” te zeggen en wees assertief en communiceer duidelijk over je grenzen. ‘Because life is all about balance.’

JM

error: Kopiëren mag niet!