Asabina stelt voor inheemsen automatisch 1 DNA-zetel toe te kennen

BEP-fractieleider Ronny Asabina stelt voor om de inheemsen in Suriname, zo lang zij georganiseerd zijn, grondwettelijk automatisch 1 Assembleezetel toe te kennen. Ook stelt hij voor om in de preambule van de Grondwet te doen opnemen, dat de inheemsen de eerste bewoners zijn van Suriname. De parlementariër deed deze voorstellen tijdens zijn betoog  in het parlement afgelopen week inzake het grondenrechten vraagstuk. 

Hij zegt dat er thans een proces gaande is in de samenleving om vorm en  inhoud te geven aan de uitspraak van het Constitutioneel Hof voor een kiesstelsel gebaseerd op het principe van “one-man-one-vote-one value”. 

Als dat dienovereenkomstig wordt uitgevoerd is het volgens Asabina niet uitgesloten, dat er geen inheemsen in het parlement terecht zullen komen. Zeker als er gekeken wordt naar de bejegening die de inheemsen tot nu toe in de samenleving krijgen. Asabina geeft het parlement daarom in overweging mee om bij de discussies over de wijziging van het kiesstelsel een dusdanige constructie te maken in de Grondwet waarbij van de 51 Assembleezetels 1 wordt toebedeeld aan de inheemsen op voorwaarde, dat zij goed georganiseerd zijn. Blijkens de recente ontwikkelingen zijn de inheemsen volgens Asabina goed georganiseerd. 

Met betrekking tot de toevoeging in de preambule van de Grondwet waarbij inheemsen genoemd worden als de oorspronkelijke bewoners van dit land, zegt de parlementariër dat zijn voorstel daartoe ingegeven is door een uitspraak aan hem gedaan door de Granman van de Saramaccaners. Die zou tijdens een gesprek met hem gezegd hebben het wetsontwerp Collectieve rechten Inheemse en Tribale Volken te zullen ondersteunen indien in de Grondwet wordt erkend dat Inheemsen de eerste bewoners zijn van dit land. 

SS

error: Kopiëren mag niet!