Groep bewoners Brokopondo in actie – Geen officiële meldingen van personen met cyanide vergiftiging

De zakken calciumoxide (zie foto) nabij de oever van het stuwmeer te Brokopondo zijn inmiddels verwijderd. Zo verneemt de redactie van Dagblad Suriname uit betrouwbare bron. Volgens de bewoners zou het gaan om zakken cyanide. Op de verpakking is echter te lezen dat het om calciumoxide gaat. Het valt op te merken, dat er nog steeds heel veel verwarring bestaat over cyanide en calciumoxide.

Calciumoxide of ongebluste kalk is een wit poederachtig materiaal dat wordt gebruikt in verschillende toepassingen, zoals landbouw, bouw, waterbehandeling en industriële processen. Calciumoxide is bijtend en kan ernstige brandwonden veroorzaken bij contact met de huid of ogen, dus moet het met de nodige voorzichtigheid worden behandeld.

In een filmpje dat donderdag viraal ging op social media, is te zien dat een man in deftige kleding, een bewoner uitleg geeft over wat er precies in de zakken zit. Het is vooralsnog niet bekend wie deze man is. De bewoner vraagt in het filmpje of de stof giftig is, waarop de man antwoordt dat het niet giftig is en dat het onder andere gebruikt zal worden om grote cement blokken te maken. Om de rust te bewaren zei de man, dat de zakken verwijderd zouden worden. Dit is ook gebeurd. 

Groep bewoners in actie

De redactie vernam donderdagmiddag, dat een groep actievoerders van Brokopondo, onderweg waren naar locaties waar Chinezen cyanide zouden gebruiken, om het gebruik daarvan stop te zetten. De districtscommissaris van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname niet op de hoogte te zijn van deze actie. Als de actievoerders de locatie kennen, dan moeten de autoriteiten de locatie toch ook kennen? Het is dan ook de vraag waarom er vanuit de autoriteiten geen actie wordt ondernomen richting die Chinezen die cyanide gebruiken.

Geen officiële meldingen van personen met cyanide vergiftiging

De bewoners van Brokopondo hebben eerder aangegeven, dat hun drinkwater met cyanide vergiftigd is en dat zij te maken hebben gehad met buikklachten, nadat zij gebruik hebben gemaakt van het water. Het ministerie van Volksgezondheid bericht donderdagmiddag echter, dat er nog geen officiële meldingen zijn van personen met cyanidevergiftiging. Het ministerie heeft naar aanleiding van de recente ontwikkelingen op het gebied van de mogelijke cyanide blootstelling, de Medische Zending en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) ingeschakeld om een analyse te plegen en het nodige ter zake te verrichten. 

Tot nu toe heeft de Medische Zending geen officiële registratie of meldingen ontvangen van personen met een mogelijke cyanidevergiftiging of overlijden door cyanidevergiftiging. De oproep vanuit Volksgezondheid is dat indien personen het vermoeden hebben dat hun klachten gerelateerd zijn aan de negatieve effecten van cyanide, men contact moet opnemen met de arts of zich kan aanmelden bij de dichtstbijzijnde polikliniek van de Medische Zending of via de BOG-hulplijn 178.

SK

error: Kopiëren mag niet!