Dollar onder druk

Terwijl de Surinaamse burger geobsedeerd is door de Amerikaanse dollar, zijn er geluiden, dat een aantal landen de hegemonie van de Amerikaanse dollar zal aantasten. Het is begonnen met Rusland en enkele dagen terug is bericht, dat de BRICS-landen elkaars valuta als internationaal betaalmiddel zullen accepteren. Dat zal een slag betekenen voor de internationale waarde van de Amerikaanse dollar. Er zijn ook verwachtingenm dat de Euro op termijn aan waarde zal inboeten. 

Wanneer de hegemonie van de Amerikaanse dollar wordt aangetast, dan pas zal een echte nieuwe economische wereldorde ontstaan. Suriname heeft een internationale reserve als dekking van de Surinaamse munt aangelegd in US dollars. Wanneer de hegemonie van de Amerikaanse dollar wordt aangetast, dan zal dat impact hebben op onze internationale reserves. Suriname is al aanbevolen om haar internationale reserves ook in goud aan te houden. Suriname wint duizend kilo’s goud uit eigen bodem, maar zou niets aan goudreserves hebben. Twee keer hebben we meegemaakt dat onze reserves werden verkocht en helemaal leeggehaald, beide keren onder regeringen geleid door de NDP. 

Er zijn speculaties dat BRICS valuta zullen worden ingevoerd. BRICS staat voor de volgende opkomende industriële landen: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid Afrika.  Er wordt door deze grote landen gesproken over de-dollarisering van hun economieën en delen van de wereldhandel. Vorige maand zei Alexander Babakov, plaatsvervangend voorzitter van de Russische Doema, in New Delhi dat Rusland nu voorop loopt bij de ontwikkeling van een nieuwe munteenheid. Het zal worden gebruikt voor grensoverschrijdende handel door de BRICS-landen. Weken later, in Peking, stemde de Braziliaanse president, Luiz Inàcio Lula da Silva, in. De nieuwe herkozen president van Brazilië verklaarde, dat hij elke avond zich afvraagt waarom alle landen hun handel op de dollar moeten baseren.  Dat is een logica die ook ons verstand te boven gaat, maar bij ons zou het kunnen liggen aan gebrek aan genoeg insight in de economische mondiale wereldorde. De potentiële impact van een nieuwe Brics-valuta op de Amerikaanse dollar blijft onzeker zeggen analisten.

Onder experts is het nog een debat over het potentieel over de mogelijkheid om de macht van de dollar aan te vechten. Als een nieuwe Brics-valuta zich echter zou stabiliseren ten opzichte van de dollar, dan zou dit bijvoorbeeld de kracht van de Amerikaanse sancties kunnen verzwakken. Dit zou verder kunnen leiden tot een verdere daling van de waarde van de dollar. 

Tegelijk zien we ook in het nieuws, dat in de USA er behoefte is om het schuldenplafond omhoog te schroeven. Wanneer dit niet kan gebeuren, zal dat kunnen leiden tot verlies van veel banen in de USA. Er wordt ook over gesproken, dat de USA zoveel schulden heeft, dat er een kans is dat de USA voor het eerst niet in staat zal zijn om zijn schulden af te betalen. De zaak is dat wanneer het de USA niet lukt om zijn leningenplafond van 31 triljoen USD te verhogen, het land niet in staat zal zijn schulden en rekeningen te betalen. De Amerikaanse president zou met spoed naar huis zijn gekomen om deze zaak op te lossen. De steun van de Republikeinen is nodig om het plafond te verhogen.         

De Amerikanen zelf zien de dreiging van de de-dollarisering als een realiteit. Men is van oordeel dat een BRICS-alternatief voor de dollar grote vooruitzichten op succes zou kunnen hebben. BRICS zou met een eigen valuta een nieuwe unie zijn van opkomende ontevreden landen die, qua bbp, nu collectief zwaarder wegen. Dat is zwaarder, niet alleen tegenover de USA, maar de hele G-7 bij elkaar. 

De dedolarisering heeft te maken met de oorlog in Oekraïne. Sancties tegen Rusland hebben het gevaar van een te grote afhankelijkheid van de dollar blootgelegd. Maar, er waren al toenemende inspanningen in de BRICS-landen om andere valuta te ondersteunen, met name de Chinese yuan. De BRICS-landen zouden ook klaar zijn om een ​​niveau van zelfvoorziening in de internationale handel te bereiken. Analytici zeggen dat het een voordeel is dat de BRICS-landen niet door gemeenschappelijke grenzen met elkaar verenigd zijn. Niet-lidstaten, landen die niet tot de BRICS behoren, zouden ook reden hebben om een ​​BRICS-valuta te gebruiken. De economie van al deze landen is groot genoeg in hun respectieve regio’s om hen tot gewilde partners te maken. In onze regio gaat het om Brazilië. Naast het uithollen van de dollar dominantie in de handel, zou een BRICS-valuta de status van de dollar als reservevaluta kunnen verzwakken. Dat is de valuta waarin monetaire reserves worden opgebouwd. 

Kenners zeggen, dat het niet het einde zou betekenen van de heerschappij van de dollar als er een BRICS-valuta komt. De dollar is goed voor 84,3% van de grensoverschrijdende transacties. Mogelijk zou de BRICS-valuta bijdragen aan een multipolair regime, dus aan concurrentie voor de dollar. Een daling van de sterkte van de dollar zou zelfs een goede zaak kunnen zijn voor de USA. Op dit moment kost de hoge prijs van de dollar de USA banen en verlaagt het de export. 

De aantasting van de heerschappij van de dollar zal waarschijnlijk niet van de ene op de andere dag komen. Surinaamse economen en de Centrale Bank, maar ook de Surinaamse ondernemingen,  moeten deze zaak goed blijven volgen en een eigen strategie bepalen.

error: Kopiëren mag niet!