Natio moet aantrekkingskracht opbouwen

De dag van 16 mei was een geanticipeerde dag, een dag waarnaar veel voetballiefhebbers hebben uitgekeken. Op deze dag zou de SVB de voorselectie bekend maken. Doorgaans vindt dat in andere georganiseerde landen overdag plaats waarbij de pers wordt uitgenodigd en waarbij dan de selectie wordt bekend gemaakt. Het kan aan ons voorbij zijn gegaan, maar in Suriname schijnt de voorselectie via de social media bekend te zijn gemaakt. Als er een persconferentie was, dan is daar niet veel aandacht aan besteed. 

Opvallend is dat de SVB personen ‘in dienst heeft’ die ook op persoonlijke titel sexy dingen aan het doen zijn op Facebook. Zo komt er een verstrengeling van SVB- en persoonlijke belangen. Want dan komt de vraag wie de primeur heeft en wanneer het nieuws voor het eerst moet worden gebracht. Eigenlijk heeft de SVB constant te maken met  belangenverstrengeling en internationale figuren als Winter en Ten Cate moeten dan zogenaamd dom spelen en de dingen hun beloop laten. In elk geval vinden wij niet dat de SVB voorselectie genoeg media-aandacht heeft gehad en dat kan liggen aan de SVB-media-aanpak. De hype is heel lang tot de avond opgebouwd op 17 mei.  Nergens is op het internet te ‘googlen’ dat de SVB een persconferentie is gehouden. Op de SVB website is de voorselectie op 17 mei bekend gemaakt, ook op de Facebook-pagina van de SVB is na een dag, dus gisteren, de voorselectie bekendgemaakt. 

Met betrekking tot de selectie zelf moeten we zeggen, dat de verwachtingen wat betreft de vernieuwingen hoog waren gespannen. Er waren al weken speculaties gaande wie allemaal toegevoegd kan worden in de selectie. Er zijn verschillende keren ideale elftallen bekend gemaakt met zelfs Justin Kluivert erin. Er is in elk geval een aantal jonge spelers aan de selectie toegevoegd en dat is op zich een positieve zaak. Het is zeer te waarderen dat deze spelers op een zeer jonge leeftijd voor Suriname kiezen, dat geeft aan dat er bij deze jonge jongens een gevoel is voor Suriname, de Surinaamse voorouders en de familiebanden. De SVB heeft een ethische plicht naar deze jonge spelers toe. Zij moeten nooit spijt hebben van hun keus die ze voor Suriname hebben gemaakt, want… er zijn aan de andere kant nog jonge spelers die met alle wat in hun zit, zitten te bidden en te hopen dat ze een keer een oproeping van oranje krijgen, al is het maar 1 keer en voor de rest nooit meer. Voor veel Nederlandse jongens zijn 30 interlands voor Suriname in de basis gelijk aan 1 op de bank zitten bij Oranje.

In elk geval hebben wij al eerder gezegd dat Suriname niet veel baat heeft bij Hollandse jongens die geen gevoel hebben voor Suriname. Die gaan nooit met hun hart en ziel voor Suriname spelen. Bij landencompetities en –toernooien gaat het om spelen met hart en ziel. Trainer Winter moet in de grote competities op zoek gaan naar de jongens die dat gevoel voor Suriname hebben. Dat is een eerste vereiste om in overweging te zijn voor selectie. 

We hebben na de laatste wedstrijd van Natio gezegd dat Suriname nu moet gaan richting verjonging. Suriname verliest wedstrijden omdat we de snelheid en de wendbaarheid missen. Het Surinaams team is over het algemeen een statisch team. Echter zien we in de voorselectie weer een aantal namen van ouderen spelers die ervaring hebben, maar die ons team statisch en voorspelbaar maken. We hebben alle respect voor spelers als Leerdam, Donk en Biseswar, zij waren er, weliswaar bijna aan het einde van hun carrière, altijd erbij en ze hebben hun best gedaan, alleen zijn er nu beperkingen. We hebben een jong team met een iets oudere leider nodig als aanvoerder die een verschil uitmaakt. Wij denken dat Sheraldo Becker het meest in aanmerking komt om aanvoerder te zijn. De rest moet jonger dan Becker zijn. 

Natio heeft een aantal jonge jongens in het team maar de trainers hebben deze jonge spelers die het verschil kunnen uitmaken, op de bank gehouden. En daarom vinden we niet dat ook Winter nog de volle potentie van zijn team heeft kunnen uittesten. Wij vinden dat oudere spelers niet in een andere rol moeten gaan uitzakken. De vraag is of Winter Donk, Biseswar en Leerdam zal durven op de bank of uiteindelijk uit de eindselectie te zetten. 

Ons bekruipt het gevoel dat Winter, omdat hij steeds water bij de wijn heeft gedaan, voor de oudere spelers zal kiezen en dus wedstrijden zal blijven verliezen. Dat is frustrerend voor de jonge spelers die al het statische en voorspelbare vanuit de reservebank  moeten gadeslaan. 

De poule waarin Suriname is terechtgekomen voor de volgende speelronde is ook bekend geworden en het is aangeduid als de poule of death. Een bepaalde bookmaker heeft in de groep voorspeld, dat Jamaica en Suriname zullen overgaan en onder andere Haïti achter zich zullen laten. Dat vinden we opvallend, omdat de laatste jaren Suriname geheid niet van Haïti heeft kunnen winnen. Het Jamaicaans team zit ook qua output een graadje hoger dan Suriname. Met wat Winter nu aan een voorselectie heeft en wat hij potentieel zal opstellen denken we dat straks in juni Suriname misschien hoger dan op het normaal niveau zal zitten, maar dat de cruciale factoren die het verschil uitmaken toch nog ontbreken. 

We hopen dat deze selectie ons verrast en we pleiten vooral voor de jonge spelers die gekozen hebben voor Suriname. We roepen de SVB op om een paar oefenwedstrijden te spelen voordat we echt in officieel Fifa-verband aantreden. Suriname is geen Marokko, de SVB is qua passie en liefde niet te vergelijken met de Marokkaanse voetbalbond. Marokkaanse Nederlanders verschillen van Surinaamse Nederlanders. Deze laatsten denken dat ze blond haar en blauwe ogen hebben. Maar, toch zou de SVB van de Marokkaanse bond kunnen leren hoe via bepaalde tactieken de jonge spelers uit de hogere regionen in Natio te krijgen.             

error: Kopiëren mag niet!