Afdeling Interne Geneeskunde AZP slaat alarm: Patiënten worden niet meer opgenomen – Minister Ramadhin overleg met directie AZP

In een alarmerende brief aan de directrice van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Claudia Marica-Redan, wijst de afdeling Interne Geneeskunde haar op de “deplorabele staat van het zorgniveau in het AZP”. Patiënten worden nu niet meer opgenomen en opgenomen patiënten worden zo snel mogelijk ontslagen, aldus de afdeling in haar qua inhoud niet mis te verstane brief aan de directie van het AZP. De brief is ter kennisname ook verzonden naar onder andere minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.

De verpleegafdelingen van Interne Geneeskunde hebben “al geruime tijd te maken met een progressieve afname van het zorgniveau”, zo is te lezen in de brief. Gewezen wordt op de uitval van verschillende “essentiële ondersteunende diensten”, zoals radiologische faciliteiten, laboratorium faciliteiten, verbruiksartikelen (waaronder zelfs verbandmaterialen), medicamenten (waaronder bloedverdunners en antibiotica) en infuusvloeistoffen.

Waarschuwingssignalen

De afdeling Interne Geneeskunde stelt, dat ondanks waarschuwingssignalen uit diverse hoeken aan de directie, er nog steeds geen structurele veranderingen zichtbaar zijn op de werkvloer. De medische staf wordt door de omstandigheden op de werkvloer vaak gedwongen om keuzes te moeten maken die “verre van optimaal zijn en zelfs soms gevaarlijk kunnen zijn voor onze patiënten”, zo schrijft de afdeling Interne Geneeskunde.

Dringende actie

Dat de situatie op de werkvloer zeer alarmerend is, blijkt onder andere uit het feit, dat “de meest basale laboratorium verrichtingen zijn weggevallen”. “Hierdoor is het voor onze vakgroep onmogelijk geworden nog patiënten op te nemen, daar zelfs de meest basale vorm van 2e lijns medische zorg nu niet meer verantwoord is. We hebben dan ook besloten geen patiënten meer op te nemen en de momenteel opgenomen patiënten zo snel mogelijk te ontslaan.”

De afdeling Interne Geneeskunde roept de AZP-directie om dringend actie te ondernemen en de zorg te garanderen “die onze patiënten verdienen”.

In een eerste reactie heeft vrijdagochtend minister Ramadhin de redactie van Dagblad Suriname laten weten, dat hij in overleg is met de directie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

PK

error: Kopiëren mag niet!