Klimaatverandering aan de deur?

Suriname heeft te maken met extreem weer. In het regionaal nieuws wordt bij de weersberichten aandacht besteed aan de extreme regenval in Guyana, Suriname en de Caribische eilanden. In bijna alle gebieden zijn er overstromingen en ondervindt het verkeer veel overlast. Veel gebieden zijn onder water, huizen zijn onder water gelopen. Het normale dagelijkse leven is verstoord geraakt. De minister van Binnenlandse Zaken heeft een circulaire doen uitgaan waarin aan de leden van de regering wordt gevraagd om rekening te houden met de ambtenaren op de ministeries. Aan de ministers is gevraagd om rekening te houden met de ambtenaren van wie de huizen en de straten onder water zijn gelopen. 

Het water trekt in sommige gebieden langzaam weg en in andere gebieden blijft het water langer hangen. Na enkele dagen van hevige regenval, hebben we 2 dagen van zon gehad. Officieel zitten we aan het begin van de grote regentijd. Als in het begin deze wateroverlast is ontstaan, dan vrezen we voor de rest van het regenseizoen. 

We zien dus dat het klimaat in Suriname voor veel meer extremen zorgt dan eerder. Dat zou te maken kunnen hebben met klimaatverandering. Indien er sprake is van klimaatverandering dan moet vastgesteld worden bij benadering wat die klimaatverandering precies voor Suriname inhoudt. 

In de tussentijd is er heel verontrustend nieuws vanuit het stuwmeer. Er zijn geluiden dat de integriteit van de stuwdam in het gedrang is. Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) die het beheer heeft over de dam, heeft ontkend dat de integriteit van de dam in het geding is. Op de radio is door een voormalige directeur van Openbare Werken een interview gegeven, waarin hij aangeeft dat er wel iets aan de hand is met de dam. Volgens hem zijn er wel lekkages aan de stuwdam. Die indicaties heeft hij uit foto’s die hij heeft gezien. Nu is het niet duidelijk waardoor de inbreuken in de dam zijn veroorzaakt. Het kan dat het komt door de regen, maar ook door afgravingen in de buurt van de dam. De regering moet een no-nonsens beleid hebben wanneer het gaat om de dam. Er moet een stevige bufferzone rondom de dam worden gebouwd en dat moet bewaakt worden door militairen. Door de lokale leiders en de lokale politici moet bekend gemaakt worden wat het belang van de dam is en dat lokale goudzoekers niet in de buurt van de dam moeten komen. Er is een heel soft beleid, een gedoogbeleid, in de richting van de illegale porknokkers. Deze groep gaat soms over tot het toepassen van geweld en daarom zijn de politie en de regering terughoudend om deze groep te corrigeren. Er gelden hoegenaamd geen enkele regels voor deze groep, alles wordt gedoogd, ook op het gebied van de belastingen. Deze houding die voordelig is voor een kleine groep burgers, zal een dag heel funest zijn voor de totale bevolking van Suriname. 

Dambreuken zijn een serieuze inbreuk op de veiligheid van de Surinaamse bevolking. Het behoort tot de toprisico’s in dit land. We missen in het geval van de dambreuk een ferm standpunt van de regering, vooral de ministers die belast zijn met de veiligheid en de energie. Er is dus een combinatie van gevaren voor de veiligheid door menselijk handelen van lokale mensen en mogelijk klimaatverandering. Veel landbouwgebieden zijn inmiddels, na twee overstromingen achter elkaar, onbruikbaar geworden. Landbouwers hebben bepaalde activiteiten al achterwege gelaten. Veel investeringen zijn verloren gegaan. Er zijn geen maatregelen, aanwijzingen of instructies vanuit de regering naar de bevolking toe. Die zit steeds met huizen die onder water lopen.

Inmiddels is het duidelijk dat Suriname economische schade aan het lijden is door de overstromingen. Bedrijven waren onder water, veel werknemers konden niet aan het werk komen. Dat is allemaal economische schade. De stad en de woongebieden lopen onder water. Zal het ooit anders zijn in Suriname? Hoe moeten we ons de toekomst voorstellen? Zijn er oplossingen? Zijn er mensen in Suriname met genoeg kennis die ons hierover kunnen inlichten? Is klimaatverandering echt al voor onze deur?  

error: Kopiëren mag niet!