Suriname, het nieuwe Spanje in Zuid-Amerika

Inleiding

De Emigratiebeurs van 1 en 2 april in Houten/Nederland heeft duidelijk laten zien, dat vele Nederlanders en Surinaamse Nederlanders zich aan het oriënteren zijn om in een ander land te gaan wonen. Circa 12.000 personen hebben de beurs bezocht. De Surinaamse stand (nr. 310) bestond uit de bedrijven Stichting FinanceSuriname, WeLink Real Estate, Torarica Group, Consulaat van Suriname, Caribe Building Systems en Ondernemershuis Paramaribo.  Op de website van de Emigratiebeurs kunt u lezen wat deze bedrijven doen c.q. welke diensten zij aanbieden. Ook van de overige 149 Exposanten van de emigratiebeurs kunt u op de website lezen wat deze bedrijven doen en te bieden hebben. Heel interessant voor de mensen, die de stap naar een ander land willen zetten.

Surinaamse stand (nr. 310)

Mevrouw Aartie Rambaran Mishre had de vorengenoemde bedrijven samen gebracht in de Surinaamse stand. Al jaren is Aartie de linkingpin van de Surinaamse stand met de organisatoren van de Emigratiebeurs. 

Vele bezoekers hebben de Surinaamse stand bezocht. Ik ben niet op de hoogte waarover de bezoekers met de collega’s van de Surinaamse stand hebben gesproken. Wel kan ik de lezers over de interesse van de bezoekers vertellen. De mensen van mijn organisatie hebben zowel met Surinaamse Nederlanders als met autochtone Nederlanders gesproken, die geïnteresseerd zijn om in Suriname te gaan wonen. De autochtone Nederlanders, die nog nooit eerder in Suriname zijn geweest, zullen eerst een keer op vakantie naar Suriname gaan om e.e.a. te verkennen. Daarna zullen zij hun uiteindelijke keuze maken in welk land zij zullen gaan wonen. De bezoekers, die wij gesproken hebben, zijn wel duidelijk in hun emigratieplannen. De gesprekken met de bezoekers waren heel leuk. Het was wel erg vermoeiend. Jij bent  constant aan het praten. Jij staat ook heel lang. Maar goed, de mensen van de Surinaamse stand hebben het er wel voor over gehad om Suriname volop te promoten. Op de tweede beursdag was een netwerkborrel in de Surinaamse stand. De bezoekers hebben genoten van lekkere Surinaamse hapjes en lekkere Surinaamse drankjes. Mevrouw Lycette Tilon van het Consulaat van Suriname had hiervoor gezorgd. Aartie en Lycette worden hartelijk bedankt voor de goede organisatie.

Nederlands echtpaar

Graag vertel ik u als voorbeeld over een anekdote, die ik op de eerste beursdag heb meegemaakt. De Surinaamse stand was heel gezellig en trok veel belangstelling. Een Nederlands echtpaar stond naar de Surinaamse stand te kijken. In mijn enthousiasme stapte ik op hen af en vroeg hen of ik hen “iets”over Suriname kon vertellen. Hun antwoord was: “Graag”. En zo begon ik heel bevlogen te vertellen over het tropische klimaat in Suriname, de flora en fauna in ons mooi en geliefd land, de vriendelijke Surinaamse bevolking, de heerlijke Surinaamse gerechten etc.

De minder goede zaken zoals de onveiligheid en de matige gezondheidszorg in Suriname heb ik ook benoemd. Kortom ik was bezig om hen te vertellen, dat Suriname een goed alternatief was om de koude maanden in Nederland te ontvluchten. Toen ik klaar was met mijn betoog, keek de man eerst naar zijn echtgenote en sprak mij lachend toe “Meneer Lapar, ik heb genoten van uw enthousiasme en uw bevlogenheid over Suriname. Ik ben het wel met u eens wat u heeft verteld. Wij kennen Suriname al een aantal jaren. Wij zijn echt verliefd geraakt op dit prachtige land. Dit jaar gaan wij weer naar Suriname om ons huis te laten bouwen.” Ik was even stil en kort daarop ontzettend blij toen ik dit hoorde en over de andere plannen van dit echtpaar wat zij voor Suriname en de bevolking willen doen.

Woonprojecten opzetten in Suriname

Vanaf 2014 organiseert Stichting FinanceSuriname de bijeenkomsten “Wonen, Werken en Ondernemen in Suriname”. Ik vertel de aanwezigen over de kwaliteit van het leven in Suriname. Weg uit de kou en een aantal maanden verblijf in de tropen. De energiecrisis in 2022 gestart, heeft duidelijk gemaakt, dat de gepensioneerden in Nederland de winter willen ontvluchten. Zie hier de kansen voor Suriname om deze overwinteraars welkom te heten. De ondernemers moeten de ontwikkelingen in Europa goed in de gaten houden. Indien zij hun geld goed willen beleggen, adviseer ik hen om in woonprojecten in Suriname te investeren. Zij moeten geen dure huizen bouwen. De overwinteraars willen tegen een redelijke prijs een woning huren voor een paar maanden (kort verblijf maximaal 6 maanden). Een dergelijk woonproject moet wel in een veilige omgeving zijn (beschermd). De verhuurders moeten geen hoge huurprijs vragen. Veelal maakt men de fout om de huurprijs van een appartement flink op te schroeven. Ik adviseer de verhuurders de huurprijzen aantrekkelijk te houden. 

De gesprekken, die ik op de emigratiebeurs gevoerd heb, geef mij alle vertrouwen om door te gaan met het promotiewerk van Stichting FinanceSuriname. De overwinteraars, die de weg naar Suriname vinden, zullen ervoor zorgen, dat er werkgelegenheid in Suriname komt. Door de klimaatverandering wordt het ook koud in Spanje.De inwoners van Nederland en België maken plannen om Suriname te bezoeken. Zie hier de kansen voor Suriname.

(Op de foto staan o.a. Aartie Rambaran Mishre (derde van links) en Dennis Lapar (tweede van rechts) de overige mensen zijn bezoekers van de Surinaamse stand.)

Dennis Lapar

Directeur Stichting FinanceSuriname

error: Kopiëren mag niet!