IMF ‘helpt’ Suriname bij vastgelopen gesprekken met China

Schuldherschikking obstakel in programma 

Het Internationaal Monetair Fonds, IMF, werkt nauw samen met de Surinaamse autoriteiten om hun financieringsprogramma terug op de rails te brengen. Het zoekt ook naar vooruitgang in de besprekingen met China over de bilaterale gesprekken. Dit zei Nigel Chalk, waarnemend directeur van het IMF-departement voor het westelijk halfrond. 

Het IMF en Suriname waren eind 2021 bezig met een financieringsprogramma van bijna 700 miljoen dollar, maar dat liep vast nadat de eerste evaluatie meer dan een jaar geleden was goedgekeurd. Voordat het programma ontspoorde, werd ongeveer $ 110 miljoen aan betalingen aangekondigd.

IMF-Programma 

“We hebben heel hard met hen, Suriname, gewerkt om het programma weer op de rails te krijgen en om door te gaan met de investeringen in macrostabiliteit die de regering heeft gedaan”, zei Chalk tijdens een persconferentie. De autoriteiten zijn hier nu, we voeren besprekingen met hen”, zei Chalk. Hij voegde eraan toe, dat hij uitkijkt naar een missie bezoek binnenkort om “die besprekingen te verdiepen”. Hij zei ook,dat het omgaan met bilaterale crediteuren “lastig” is geweest voor Suriname. Suriname heeft schulden bij China, India, Israël en Europese landen. 

China

Gevraagd over de uiteindelijke herstructurering van de overheidsschuld aan China, zei Chalk: “We waren eigenlijk verder gegaan met het programma, omdat ze in wezen de schuld aan China niet betaalde en die uiteindelijk zouden worden geherstructureerd.” Chalk noemde ook de overeenkomsten van Suriname met de Parijs Club en India op het gebied van herstructureringen. “Als er wat meer vooruitgang is in de onderhandelingen over de schuldsanering met China, zou dit ons echt helpen met het programma en het Suriname”, zei hij.

Gesprekken

De ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning en governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname zijn allen momenteel in de VS. De ministers hadden eerder al aangekondigd, dat zij gesprekken gaan voeren met het IMF. Tegenover lokale media gaf Ramdin aan, dat de gesprekken ‘goed’ verlopen maar dat hij inhoudelijk er niet op wilde ingaan. Volgens hem worden er gesprekken gevoerd in een respectvolle sfeer. Ook met de bondgenoten en landen waarmee Suriname bilaterale schulden heeft wordt gesproken. 

De bewindslieden nemen deel aan de zogeheten ‘ Spring Meetings’, jaarlijkse evenementen georganiseerd door het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbankgroep (WBG). De bijeenkomsten bieden landen ook de gelegenheid om bilaterale bijeenkomsten te houden met de leiders van het IMF en de Wereldbank, en om deel te nemen aan andere netwerkevenementen. 

error: Kopiëren mag niet!