ROYALTY
Processie voor de kroning van koning Charles III
DOOR PHIL BAINBRIDGE

6 mei 2023 – De kroningsceremonie voor koning Charles III en zijn vrouw, koningin-gemalin Camilla, vindt plaats op zaterdag 6 mei 2023 in Westminster Abbey in Londen.

De gemalin van de koning en de koningin reizen vanaf Buckingham Palace in de nieuwe Diamond Jubilee Coach en keren terug vanuit Westminster Abbey in de Gold State Coach die sinds 1831 voor elke kroning wordt gebruikt. De dienst begint om 11:00 uur.

Hoewel de Gouden Staatskoets sinds Willem IV bij elke kroning is gebruikt, is hij door de eeuwen heen niet populair geweest bij vorsten. Wijlen koningin Elizabeth II beschreef haar kroningsstoet later als een vreselijke en ongemakkelijke reis, deels vanwege de ophanging van de leren riem. De koets van vier ton, gebouwd in 1762, moet vanwege zijn leeftijd en gewicht stapvoets worden getrokken door acht paarden.

De Diamond Jubilee State Coach daarentegen werd in 2012 in Australië gebouwd met verwarming en airconditioning, elektrische ramen en hydraulische vering voor een algeheel comfortabelere rit. De 3-tons koets viert honderden jaren Britse geschiedenis met hout en artefacten, waaronder van Henry VIII’s oorlogsschip de Mary Rose, Nelson’s vlaggenschip HMS Victory, Sir Issac Newton’s appelboom en de Schotse steen van het lot die in zijn structuur is ingebouwd. Hij wordt getrokken door zes Windsor Grey-paarden.

error: Kopiëren mag niet!