Over 10 jaar weer een Covid-achtige wereldwijde pandemie mogelijk

Nu de wereld leeft met Covid-19, richten gezondheidsexperts hun aandacht op de voorbereiding op de volgende potentiële wereldwijde dreiging.

Er is een kans van 27,5% dat er in het komende decennium een pandemie zo dodelijk als Covid-19 kan plaatsvinden, aangezien virussen vaker opduiken, waarbij een snelle uitrol van vaccins de sleutel is om het aantal dodelijke slachtoffers te verminderen, aldus een voorspellend gezondheidsanalysebedrijf.

Volgens het in Londen gevestigde Airfinity Ltd dragen de klimaatverandering, de groei van het internationale verkeer, de toenemende bevolking en de dreiging van zoönoses bij tot het risico. Maar als er 100 dagen na de ontdekking van een nieuwe ziekteverwekker effectieve vaccins worden uitgerold, neemt een dodelijke pandemie daalt tot 8,1%, volgens de modellen van het bedrijf.

In het ergste geval zou een virus van het vogelgrieptype dat muteert om overdracht van mens op mens mogelijk te maken, op één dag wel 15.000 mensen in het VK kunnen doden, aldus Airfinity.

In de afgelopen twee decennia zijn er al drie grote coronavirussen opgedoken die SARS, MERS en Covid-19 veroorzaken, evenals de varkensgrieppandemie in 2009.

error: Kopiëren mag niet!