RUIMTE
Missie om leven te vinden op de ijzige manen van Jupiter
DOOR JORDI BOU

April 13, 2023 – Europa’s € 1,6 miljard reis naar de diepe ruimte zal de bevroren oceanen van Ganymedes, Europa en Callisto verkennen om te jagen op tekenen van buitenaards leven.

De Jupiter Icy Moons Explorer, of JUICE, staat gepland om te lanceren vanaf de Europese ruimtehaven in Kourou, Frans-Guyana, aan boord van een Ariane 5-raket.

Het ruimtevaartuig van zes ton zal drie keer langs de aarde vliegen en één keer langs Venus, op een reis van 6,6 miljard km die meer dan acht jaar duurt, voordat het in juli 2031 in een baan rond Jupiter gaat.

Het zal zich eind 2034 permanent rond Ganymedes vestigen. Het doel van de missie is om erachter te komen of een van de manen bewoonbaar is en leven kan ondersteunen.

Jupiter is een van de buitenste planeten van ons zonnestelsel, ver weg van de zon.

Desondanks zijn de manen van Jupiter op deze afstand van de zon heter dan ze zouden moeten zijn en wetenschappers geloven dat dit komt doordat de zwaartekracht van Jupiter op de manen resulteert in samendrukken en duwen waardoor ze opwarmen.

Deze energie en warmte resulteert in iets anders – water – en voor wetenschappers is overal waar water is, een opening voor leven.

error: Kopiëren mag niet!