“Hoe doen wij als kleine onderneemsters het verder met de huidige koersontwikkeling?”

Weinig klanten betekent bijna geen inkomen en weg blijven is geen inkomen. Dit zeggen enkele kleine ondernemers die kleren, tassen sieraden, schoen en huis middelen verkopen langs de straat in gesprek met Dagblad Suriname.

“Het is de afgelopen tijd veel moeilijker geworden”, zegt Suda. Zij doet al ongeveer zes jaren mee met de verkoop en geeft aan dat de verkoop nu veel slechter is. “Het ging in het begin stroefjes, maar tegen een lage koers had je nog klanten. Vanaf de dag dat de koers de trap naar boven ging en nog gaat, heb ik weinig klanten. Zij zegt ook, dat zij haar spullen vanuit het buitenland laat halen, voor haar was het in het begin toch makkelijk, maar nu veel moeilijker door de koers. “Ik haalde in een maand twee tot drie keren een bezending en zit nu met een voor bijna twee tot drie maanden. Zo slecht gaat de verkoop. Ik kan ook geen bestelling plaatsen, omdat ik ook geen geld heb. Ik ga mijn centjes moeten houden om het te kunnen overleven. De verkoop langs de straat is mijn enige bron van inkomen en als dat niet goed gaat gaan mijn kinderen en ik niet kunnen eten. Dit is heel veel stressen, ik zit dagen en verkoop slechts maar enkele of geen producten. Ondanks dat ik van locatie verander zie ik geen verschil. Ik weet helemaal niet wat ik meer moet doen”, zegt Suda. 

Een andere kleine onderneemster die ook meedoet met de verkoop langs de staat, zegt dat ondanks dat zij met een bij hossel is gekomen zij niet verkoopt.

“Ik besloot te stoppen met de verkoop in het centrum en langs de straat te staan. Ik zag geen aanloop. Ik besloot toen ook naast kleding, schoenen en wasmiddelen ook koek en cake te verkopen en dan nog. De verkoop van de cakesoorten gaat soms, maar dan heb je ook weer een daling. Aan het eind weet je niet meer wat je moet doen. Het gaat helemaal niet goed op businesses gebied. Je kan op zo een manier helemaal niet meer ondernemen in het land. Het demotiveert je en stoot je meer de kosten in. Hoe en wanneer kan dit opgelost worden?”

TM 

error: Kopiëren mag niet!