“Aan het eind word jij zelf een professionele tuinier”

Tuinwerk of het achter- en voorerf onderhouden, dat doen veel mensen zelf, omdat er niet zoveel professionele krachten zijn  in het land, zeggen enkele burgers in een gesprek met Dagblad Suriname. Er zijn enkele daartussen die je kan bellen, maar over het algemeen zijn ze heel duur, daarom doen velen het zelf”, zegt een vrouw.

Onder tuinwerk verstaan velen het onderhouden van het erf, schoonmaken van de tuin, het verwijderen van onkruid, spuiten, maaien en nog veel meer. Maar, daarvoor zijn ook speciale spullen nodig, zoals  een hark, schop, maaimachine, spuit, pomp en nog veel meer. 

Terns, die tuinen en erven schoonmaakt voor burgers, geeft aan dat hij vaak weet wat hij moet doen. “Je hebt mensen die je bijvoorbeeld bellen om te maaien, maar som ook voor het bespuiten tegen insecten. Je moet in beide gevallen voorzichtig zijn”, aldus Terns.

“Met een ieder om je heen, na het schoonmaken, is het ook goed het vuil op te halen. Maar advies geven doe ik vaak genoeg ook niet in mijn voordeel, maar voor een mooie uitkomst of mooi resultaat van de omgeving. Bij specifieke dingen, waaronder tuinwerk, heb je ook vaak aparte dingen nodig daarom vraag ik ook als eerste wat er precies gedaan moet worden. Bij tuinwerk heb je veel kennis nodig over bijvoorbeeld plantenziekten en plaagbestrijding en wat je allemaal moet doen en niet om de plantjes niet te beschadigen. En daarnaast ook een creatief oog om mooi werk te kunnen leveren, landschapsarchitectuur ontwerpen, waarbij men vaak samenwerkt met architecten om de plannen te realiseren”, zegt Terns.  

Eigen kennis

Maar sommige personen geven aan, dat zij vaak hun dingen zelfs doen . “Door eigen onderzoek en informatie die je van je voorouders hebt gekregen wordt het werk ook gedaan”, zegt een man. “Voor speciale gereedschappen heb ik geen geld, dus ik doe het op mijn manier, maar voor enkel benodigde zaken zoals mest voor de groei en blauwe kores, en enkele middelen tegen insecten investeer ik wel. Ook als je alleen  leuke dingen nodig hebt om je tuin een mooi overzicht te geven”, aldus de man.

“Maar, de meeste mensen doen vaak hun zaken zelf. Ik heb geïnvesteerd in mijn eigen maaimachine”, zegt een andere man. “Ik betaalde voor het laatst SRD 900 voor maaien, schoonmaken en voor het bespuiten tegen plagen SRD 600, dus dat komt om de twee weken op SRD 1.500 neer. Dus ik besloot maar liever mijn ding zelf te doen. Onderhoudswerk van mijn machine doe ik ook, dankzij YouTube en vrienden en zo ziet mijn erf er dagelijks netjes uit. “Over plantjes en onderhoud vraag ik vaak een bloemisterij of iemand die planten verkoopt. Aan het eind word jij zelf een professionele tuinier, dus wij doen het hier vaak zelf.”

TM

error: Kopiëren mag niet!