BANKWEZEN
Weggevaagde Zwitserse staatsobligaties
DOOR DUNCAN MIL

21 maart 2023 – De obligaties van houders van $ 17,3 miljard van Credit Suisse’s Additional Tier 1-schuld zullen worden weggevaagd als onderdeel van de door de staat gesteunde overname door UBS, wat voor opschudding zorgt op de Europese schuldmarkten.

Zondag kondigde de Zwitserse Nationale Bank (SNB) aan dat UBS Credit Suisse zou kopen voor SFr3 miljard Zwitserse frank ($ 3,25 miljard).

Aandeelhouders van Credit Suisse ontvangen vrijdag het equivalent van slechts 0,7 SFr in UBS-aandelen voor aandelen ter waarde van 1,86 SFr.

Aanvullende Tier 1-obligaties (AT1), ook wel bekend als “contingent convertibles” of “CoCo’s”, werden gecreëerd in de nasleep van de financiële crisis van 2008 als een manier voor falende banken om verliezen op te vangen, waardoor een door de belastingbetaler gefinancierde reddingsoperatie minder waarschijnlijk werd.

Advocaten uit Zwitserland, de Verenigde Staten en het VK zijn in gesprek met verschillende Credit Suisse AT1-obligatiehouders over mogelijke juridische stappen.

In Zwitserland stellen de voorwaarden van de obligaties dat als een bank in de problemen komt, de financiële toezichthouder niet verplicht is zich te houden aan de traditionele crediteurenhiërarchie. betaald – en zo verloren Credit Suisse AT1-obligatiehouders.

In EU-lidstaten moeten de bankenafwikkelingsinstrumenten van het blok ervoor zorgen dat de aandeelhouders van de getroffen bank de eerste verliezen dragen.

Bankregels in het VK omvatten een wettelijk bevel waarbij CET1-houders eerst moeten worden blootgesteld aan verliezen, gevolgd door eigenaren van AT1-instrumenten en vervolgens houders van Tier-2-schuld.

Het besluit van de SNB om de marktconventie te negeren, heeft de Europese AT1-obligatiemarkt van $ 250 miljard in beroering gebracht.

error: Kopiëren mag niet!