Create the right person for the Job

In gesprek met mevrouw Biervliet, een gepensioneerde leerkracht op middelbaar niveau, geeft zij aan dat het onderwijssysteem beter moet worden afgestemd op de verlangens van de arbeidsmarkt. Het onderwijssysteem van Suriname loopt nog steeds achter op de arbeidsmarkt, men wordt niet strikt klaargestoomd voor de praktijk. Het traditionele curriculum van het onderwijs schiet heden ten dage nog steeds te kort met basisvaardigheden, zegt de gepensioneerde leerkracht tegen Dagblad Suriname.

Men staart zich blind op, ik heb mijn diploma en dat is alles, terwijl effectief functioneren op de arbeidsmarkt meer vereist dan een diploma. Men studeert af, maar wanneer men in de praktijk gaat, dan merk je op, dat de basisvaardigheden sterk ontbreken, aldus mevrouw Biervliet.

Om succes te boeken in je carrière, moet je beschikken over een bepaalde set vaardigheden, die hoog gewaardeerd worden door werkgevers, maar ook die de marktwaarde van de werknemer verhogen. Deze vaardigheden kunnen verschillen afhankelijk van de sector, de functie en het niveau van ervaring, geeft mevrouw Biervliet aan. Er zijn echter een aantal specifieke vaardigheden die momenteel in grote vraag zijn in verschillende velden en sectoren, waaronder communicatie, probleemoplossing, bekwaamheid in technologie, aanpassingsvermogen en flexibiliteit.

Kunnen communiceren is een basisvaardigheid waarover men moet beschikken. Verder zijn bedrijven op zoek naar werknemers die problemen kunnen identificeren en creatieve oplossingen kunnen bedenken. Met de snelle vooruitgang in technologie, hebben bedrijven werknemers nodig die zich comfortabel voelen met verschillende software en digitale tools. “Ie moes man wroko nanga wan Words, Exel en niet alleen maar met een Facebook.” Ook aanpassingsvermogen en flexibiliteit zijn belangrijke kwaliteiten waar werkgevers naar op zoek zijn bij potentiële aanwervingen. 

Op de vraag gesteld aan de gepensioneerde leerkracht hoe men over deze vaardigheden kan beschikken, geeft ze aan, dat al deze vaardigheden kunnen worden bijgeleerd door trainingen, online cursussen, speciale workshops of door hulp te zoeken bij mensen die deskundigheid bezitten. Men moet zich ervan bewust zijn, dat het traditionele curriculum van het onderwijs mogelijk niet al deze vaardigheden omvat, dus verdere scholing in deze vaardigheden is van essentieel belang.

SA

error: Kopiëren mag niet!