De productie van cocaïne bereikt recordniveaus
DOOR JORDI BOU

16 maart 2023 – De cocateelt is tussen 2020 en 2021 met 35% gestegen tot recordniveaus toen de vraag herstelde na de lockdowns door Covid, aldus een VN-rapport.

De cocateelt steeg met 35 procent tussen 2020 en 2021, een recordhoogte en de sterkste jaar-op-jaar stijging sinds 2016.

De stijging is het resultaat van zowel een uitbreiding van de cocaplantteelt als verbeteringen in het proces van het omzetten van cocaplant in cocaïnehydrochloride, de drug die vervolgens op straat wordt verkocht.

Ondanks recordvangsten van bijna 2.000 ton cocaïne in 2021, hebben anti-narcotica-inspanningen de groei van cocaïnesmokkel alleen maar vertraagd, aangezien deze blijft voldoen aan de roofzuchtige wereldwijde vraag naar de drug.

Over het geheel genomen blijkt uit het rapport dat Europa en Noord-Amerika de grootste markten voor cocaïne zijn, gevolgd door Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

Aan de groeiende wereldwijde vraag naar productie is voldaan door een toename van de cocateelt in Bolivia, Peru en met name Colombia.

error: Kopiëren mag niet!