VS, Australië en VK sluiten akkoord over nucleaire onderzeeërs.

De leiders van Australië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben aangekondigd dat Australië nucleair aangedreven onderzeeërs van de VS zal kopen. Dit gebeurt in het kader van het zogeheten Aukus-verbond.

Met het verbond willen de drie landen kennis, technologie en militaire kracht bundelen om zich in de Zuid-Aziatische regio te kunnen profileren.

Australië krijgt drie nucleaire onderzeeërs rond 2030, met een optie om er nog twee te kopen. Daarnaast gaan de Britten en de Australiërs samen nieuwe onderzeeërs ontwikkelen met Amerikaanse technologie.

De nucleaire onderzeeërs zijn bijzonder omdat ze enorm lang onder water kunnen blijven. Ze hoeven bijvoorbeeld niet naar boven te komen om te tanken. Met de onderzeeërs kunnen maandenlange geheime onderzeese operaties uitgevoerd worden. Het hele project kost waarschijnlijk zo’n 225 miljard euro.

China heeft de deal veroordeeld en zegt dat deze in strijd is met het internationale non-proliferatieverdrag. Dat stelt dat het overdragen van kernwapens een schending is van het verdrag.

error: Kopiëren mag niet!