Oorlog in Oekraïne schaadt de Russische wapenindustrie
DOOR JORDI BOU

March 13, 2023 – Het aandeel van Moskou in de wereldwijde wapenexport is in de meest recente periode van vijf jaar sterk gedaald, waarbij de verkoop werd beperkt door westerse sancties en de noodzaak om wapenproductie te reserveren voor eigen oorlogsinspanningen.

De Russische wapenexport daalde met 31% in de vijf jaar die eindigden in 2022, vergeleken met de vijf jaar die eindigden in 2017, volgens gegevens vrijgegeven door het Stockholm International Peace Research Institute. Het aandeel van Rusland in de wereldwijde wapenexport daalde van 22% naar 16%.

Door de daling is de kloof tussen Rusland en de VS – die met 40% de wereldwijde wapenexport domineert – groter geworden en is de kloof tussen Moskou en de op twee na grootste wapenexporteur ter wereld, Frankrijk, wiens marktaandeel is gestegen van 7,1% naar 11%, kleiner geworden.

Een sterke toename van de verkoop en toekomstige bestellingen van wapens aan landen in Azië, Oceanië en het Midden-Oosten in de afgelopen vijf jaar suggereert dat Franse leveranciers hun Russische rivalen binnen tien jaar zouden kunnen overtreffen.

Europese landen hebben de invoer van grote wapens met 47% verhoogd, aangezien de spanningen met Rusland zijn toegenomen sinds de invasie van Oekraïne.

Het instituut hanteert meerjarige perioden omdat jaarcijfers kunnen worden vertekend door grote leveringen; het baseert zijn cijfers op een puntensysteem dat de militaire waarde van wapenexporten berekent.

error: Kopiëren mag niet!