BuZa Guyana: ‘Handelingen Defence Force in niet betwiste gebieden’

BIBIS: Topdiplomaten Suriname en Guyana hebben contact over kwestie

Het Guyanese ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking heeft in een verklaring berichten verworpen die volgens hen suggereren, dat een recente operatie van de Guyana Defence Force (Het Guyanees Leger), uitgevoerd in de New River Triangle (Tigri-gebied), plaatsvond op grondgebied van Suriname. In plaats daarvan bevestigt het ministerie dat dit gebied exclusief tot Guyana behoort. 

In de Guyanese verklaring staat: 

“BuZa heeft kennis genomen van een reeks verklaringen afkomstig van de media in Suriname met betrekking tot de operatie van de Guyana Defence Force (GDF) op 19 februari 2023 tegen ongeoorloofde en illegale mijnbouwactiviteiten. Het ministerie wil bevestigen, dat de oefening die werd uitgevoerd door de GDF, uitsluitend werd uitgevoerd op het onbetwiste soevereine grondgebied van de Coöperatieve Republiek Guyana.”

Tgri-kwestie laait weer op 

Minister Krishna Mathoera van Defensie heeft eerder in het parlement aangegeven, dat de Tigri-kwestie hoge prioriteit krijgt en serieus wordt genomen door de regering. Dit nadat de kwestie door de NDP-fractie werd aangehaald in ’s lands vergaderzaal. Guyanese militairen hebben in de afgelopen periode handelingen gepleegd in het bezette gebied. De bewindsvrouwe gaf aan, dat de regering haar stem laat horen. Zij benadrukte dat Tigri Surinaams grondgebied is en dat Guyana sinds 1969 probeert het gebied te claimen.

Mathoera zei ook, dat de regering meteen actie heeft ondernomen door exact vast te stellen om welk gebied het gaat. Volgens haar is de Grenscommissie geïnformeerd en is er ook informatie opgevraagd aan de Guyanese regering. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft inmiddels contact opgenomen met zijn Guyanese collega Hug Todd. 

Dispuut

Het dispuut is ontstaan bij de bepaling van de grens tussen Suriname en Guyana. De grens wordt gevormd door de Corantijnrivier, die in zijn geheel aan Suriname behoort. Bij het vervolg van de Corantijn is echter een dispuut. Guyana gaat ervan uit, de de Coeronie- en de Kutaririvier de voortzettingen zijn van de Corantijnrivier. In werkelijkheid is het de Boven-Corantijn die de Guyanezen de New River noemen. De Guyanezen hebben de positie overgenomen van de Britten die tijdens de koloniale periode de Coeronie als grens hadden aangegeven.

Sinds 1969 wordt het gebied bezet gehouden door Guyanese troepen. In 1971 werden op Trinidad onderhandelingen gehouden tussen de toenmalige Surinaamse premier Jules Sydney en de Guyanese leider Burnham. Vanaf toen is het een erkend geschil. 

error: Kopiëren mag niet!