Guantanamo-achtige kampen in Syrië
DOOR DUNCAN MIL

6 maart 2023 – Tienduizenden vrouwen en kinderen blijven in de steek gelaten door hun land in kampen in Syrië, voor onbepaalde tijd zonder aanklacht vastgehouden door door de VS gesteunde, door Koerden geleide troepen.

Maar liefst 69.100 gedetineerden zijn vermeende verdachten die banden hebben met de Islamitische Staat (IS).

Human Rights Watch zegt dat er nog steeds bijna 42.000 buitenlanders in de regio worden vastgehouden. Al-Hol en Roj zijn twee uitgestrekte kampen waar voornamelijk de vrouwen, andere volwassen vrouwelijke familieleden en kinderen van mannelijke IS-verdachten worden vastgehouden.

Achtduizend vrouwen en kinderen wonen in het Al-Rukban-kamp, een geïmproviseerde nederzetting in het dorre “niemandsland” aan de Jordaanse en Syrische grens. Het regime van al-Assad heeft de toegang van de Verenigde Naties tot Al-Rukban al meer dan drie jaar geblokkeerd.

Bijna 27.000 buitenlanders in de kampen komen uit buurland Irak, terwijl bijna 10.000 anderen uit ongeveer 60 andere landen komen.

Meer dan 60 procent van de gevangenen in het kamp zijn kinderen onder de 18 jaar. Van de ongeveer 43.500 kinderen zijn er 34.800 jonger dan 12 en 13.000 jonger dan vijf jaar. Vrouwen vormen 30 procent van de gedetineerden, naar schatting 20.730 personen.

Human Rights Watch meldt dat recente Turkse lucht- en artillerieaanvallen de gevaren in de kampen hebben vergroot.

“De aanvallen van Turkije benadrukken de dringende noodzaak voor alle regeringen om een einde te maken aan de onwettige detentie van hun onderdanen in het noordoosten van Syrië, zodat iedereen naar huis kan komen en volwassenen kan vervolgen zoals gerechtvaardigd”, zegt Letta Tayler, associate crisis and conflict director bij Human Rights Watch. “Voor elke persoon die naar huis wordt gebracht, blijven er ongeveer zeven in gewetenloze omstandigheden, en de meesten zijn kinderen.”

error: Kopiëren mag niet!