VN Internationale Moedertaaldag 2023: Proclamatie Jaar van de Spelling

Minister Levens wijst op belang van moedertalen

In het kader van de Internationale Moedertaaldag proclameerde minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur op 27 februari in het auditorium van Self Reliance “Het jaar van de Spelling” en installeerde zij twee spellingcommissies. Zij gaf daarbij het belang aan van moedertalen, vooral als wij ernaar streven dat niemand achterblijft.   

In dit jubileumjaar nam de directrice van Cultuur, Roseline Daan, samen met de missie van de Unesco in Suriname, Vydia Narain, het initiatief om een avond te organiseren voor de proclamatie, de instelling van spellingcommissies en de aftrap van het “Jaar van de Spelling” met een lezing door dr. Renata de Bies over “Concordantie in de spelling; Diversiteit in eenheid”. 

De Bies is voorzitter van de Nationale Taalraad Suriname (NTS) die is opgericht in december 2021 om de minister van Onderwijs te adviseren op het gebied van taalbeleid, taalvisie, taalonderwijs. 

De spellingcommissies die zijn geïnstalleerd zullen de schrijfwijze van het Sranantongo en het Sarnami vastgelegd in resoluties van 1986 herzien. Dit op verzoek van taalgemeenschappen en op advies van de NTS.  Na 1986 zijn er geen beheersdaden uitgevoerd voor de verschillende talen in Suriname. “Als wij dat niet doen, kunnen talen verloren gaan”, zegt De Bies die wat voorbeelden aanhaalde. In haar lezing ging zij gedetailleerd in op spellingkwesties onze talen rakende. 

Moenisha Hiwat-Mahabiersing, lid van de Taalraad, gaf bij de introductie aan dat de activiteiten van de avond in het kader vallen van de “Internationale Moedertaaldag 21 februari” uitgeroepen door de Unesco, VN. De bescherming van talen, meertaligheid in onderwijs, wordt op deze dag centraal gesteld. De Unesco promoot meertalig onderwijs op basis van de moedertaal of eerste taal, van waaruit het kind de afstand overbrugt naar de instructietaal. Daarom is het nodig dat moedertalen worden beschreven.
De commissieleden voor de projecten zijn: 

Spellingherziening Sarnami: K. Baynath (voorzitter) R. de Bies, R. Baldewsingh, A. Hiralal, R. Baldew.

Spellingherziening Sranantongo: R. de Bies (voorzitter), K. Baynath, R. Morroy, L. Breeveld en L. Donk.

Later deze maand, maart, worden de volgende commissies geïnstalleerd: commissies spellingherziening Surinaams- Javaans, commissie vastlegging van het Aucaans en commissie vastlegging van het Trio.

De leden van de Nationale Taalraad Suriname zijn: Renata de Bies, Moenisha Hiwat-Mahabiersing, Krishnedath Bainath, Frank Jabini, Loreen Jubitana, Saskia Paiman. 

error: Kopiëren mag niet!