NIMOS verdwijnt in Nationale Milieu Autoriteit

Het eindrapport “Voorbereiding Transitie naar NMA en Liquidatie Stichting NIMOS” is maandag officieel overhandigd door John King van De Nationale Milieu Autoriteit (NMA) aan minister Silvano Tjong-Ahin van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM). Hiermee is de transitie van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) naar NMA, een feit, zo bericht de voorlichtingsdienst van de regering.

King geeft aan, dat de transitie van belang was om meer wettelijke bevoegdheden te krijgen. Ook moest de transitie zodanig zijn dat elke medewerk(st)er van het NIMOS naar de NMA kon overgaan, gelet op hun capaciteit en ‘know how’. Minister Tjong-Ahin stelt, dat het ministerie zich zal inspannen om het NIMOS niet in een vacuüm te laten en dat er gezorgd zal worden voor een goede overgang. “Er is duidelijk en gericht gekeken hoe de NMA in te richten en welke taken zij toebedeeld zou krijgen”, aldus de bewindsman. 

  • Het bericht van de Communicatie Dienst Suriname (CDS) vermeldt niet of het NIMOS in haar huidige vorm blijft bestaan onder de vlag van de NMA, of dat het NIMOS volledig wordt opgeheven. Ook is niet duidelijk wie of wat de NMA leiding geeft en wat de samenleving concreet aan de NMA gaat hebben. Overigens is de afgelopen jaren gebleken, dat het NIMOS niet echt effectief heeft geopereerd, was zelden pro-actief, en velen in de samenleving vragen zich af in hoeverre het NIMOS werkelijk deskundigheid in huis heeft inzake de vele uiteenlopende milieu-issues.

Binnen de Milieukaderwet wordt het strafrecht alleen als ultieme remedie gebruikt. Een milieudelict wordt beschouwd als een misdrijf of overtreding van een wettelijke bepaling die in het kader van het milieu is uitgevaardigd. De nadruk is gelegd op de fase voorafgaand aan het plegen van een overtreding, omdat schade aan het milieu in veel gevallen onherstelbaar is. De strafbepalingen dienen in de eerste plaats ter voorkoming van het plegen van strafbare feiten. 

“De Nationale Milieu Autoriteit zal het mandaat krijgen om het milieubeleid te formuleren en de effectieve uitvoering te coördineren”, stelt minister Tjong-Ahin. 

Voor de uitvoering van het milieubeleid en de milieustrategie zullen regels gelden voor eenieder in de samenleving die activiteiten ontplooit en die invloed hebben op het milieu. Het is daarom van eminent belang om de nationale milieustructuur vast te stellen voor een gecoördineerde aanpak van de milieuactiviteiten. Ook is het wenselijk regels vast te stellen voor deskundig beheer van het milieu, alsmede de opsporing, vervolging en berechting van de aangeduide strafbare feiten. 

Directeur van het NIMOS, Cedric Nelom, verklaart dat de deskundigheid van de commissie goed aan bod is gekomen bij de tot samenstelling van het rapport: “Dit stelt ons in staat, dat meteen bij goedkeuring van de wet in De Nationale Assemblee, de NMA meteen functioneel kan zijn”, beweert hij. Als het NIMOS, die operationeel versterkt moest worden, al haar medewerking verleent zal de transitie een succes zijn”, aldus Nelom.

Al in maart 2020 werd gesproken over de komst van een Milieu Autoriteit. In zijn Jaarrede in oktober 2021 zei president Chandrikapersad Santokhi, dat het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname spoedig zou worden omgezet in een Milieu Autoriteit met ondersteuning van gespecialiseerde instituten en bevriende naties. Hij benadrukte dat het milieubeleid zich kenmerkt door een voortdurende zoektocht naar de optimale combinatie tussen economische, sociaal maatschappelijke en milieuverantwoorde overwegingen, bij het duurzaam ontwikkelen van Suriname.

error: Kopiëren mag niet!