Facebook, Instagram en WhatsApp in Suriname geblokkeerd

Facebook, Instagram en WhatsApp zijn vrijdagavond geblokkeerd. Volgens berichten op Twitter, dat nog wel gewoon bereikbaar is, zouden de autoriteiten tot de blokkade zijn overgegaan in een verhitte reactie op de bestorming van de Nationale Assemblee gevolgd door plunderingen van winkels en een servicestation en vernielingen en brandstichting in het centrum van Paramaribo.

Met de blokkade treffen de autoriteiten – indien zij daadwerkelijk verantwoordelijk zijn voor het niet toegankelijk zijn van Facebook, WhatsApp en Instagram –  vele onschuldigen in de Surinaamse samenleving en de vraag is dan ook wat men denkt te bereiken met deze drastische reactie. De actie lijkt dan ook een soort onzinnige paniekreactie waarmee de autoriteiten niet de schuldige rebellerende plunderende jongeren treffen, maar juist gewone burgers, bedrijven, maar ook media die actief zijn op social media.

Twitter

Twitter blijkt gewoon bereikbaar en daar verschijnen vele berichten, van over de hele wereld, over de onlusten van vrijdag in het centrum van Paramaribo. Onlusten die deels voorkomen hadden kunnen worden wanneer de veiligheidsautoriteiten hun werk goed hadden gedaan. Vele plunderingen konden ongestoord plaatsvinden. Agenten waren niet te zien. Ook bij de bestorming van de Assemblee was te weinig politie aanwezig.

Jongeren konden dan ook onder andere ongestoord nieuwe bromfietsen meenemen, stelen, uit een onderneming in het centrum en er gewoon over straat mee weglopen. Er werd niet ingegrepen.

De kennelijk vanuit de autoriteiten vrijdagavond genomen beslissing om enkele social media te blokkeren getuigt van paniek, en een gebrek aan goed doordacht beleid en bestuur. Het is een paardenmiddel dat op geen enkele grond gestoeld is en geen zoden aan de denk gaat zetten. Het is een actie die veel wordt gehanteerd in dictaturen…..

Regering gooit meer olie op het vuur

Deze actie zorgt juist voor meer olie op het vuur – naast het afsluiten van het centrum van Paramaribo tot zaterdagochtend zes uur en het sluiten van winkels in het centrum zaterdag – bij een samenleving waarin burgers de pijn voelen, letterlijk en figuurlijk, in hun portemonnee van alle bezuinigingsmaatregelen van de regering en van de steeds maar a la dol stijgende prijzen van producten en diensten die het volk tot wanhoop drijven. Nog steeds toont de regering geen enkele vorm van empathie voor het volk. Een volk dat pinaart en hosselt.

Toon empathie

Het is te hopen dat de burgers weer zeer spoedig toegang krijgen tot Facebook, Instagram en WhatsApp en de regering nog meer onlusten weet te voorkomen door met goed doordacht beleid en niet met een botte houwer nu in te hakken op een al getergd volk. Toon empathie en denk goed na alvorens drastische repressieve maatregelen te treffen en vooral de rebellerende jongeren nog meer te agiteren en tegen zich in het harnas te jagen.

Update: zaterdagochtend waren Facebook, Instagram en WhatsApp weer online en dus bereikbaar.

PK

error: Kopiëren mag niet!