Turkije’s lakse toezicht op bouwvoorschriften
DOOR DUNCAN MIL

15 februari 2023 – President Recep Tayyip Erdoğan wordt geconfronteerd met een terugslag voor het toezicht houden op een amnestie van 2018 voor fouten in miljoenen gebouwen in heel Turkije. Binnen 18 maanden keurde de regering van Erdoğan 7,4 miljoen aanvragen goed, waardoor gebouwen een legale status kregen die de bouwvoorschriften en veiligheidsregels hadden geschonden.

Schade als gevolg van de verwoestende aardbevingen in Turkije vorige week zal waarschijnlijk meer dan $ 20 miljard bedragen, schatte Verisk Extreme Event Solutions op dinsdag (14 februari 2023).

Verisk baseerde zijn schattingen op de schade veroorzaakt door de aardbevingen met een kracht van zeven op 6 februari. Verisk zegt dat de verzekering slechts een fractie van de verwoesting dekt – waarschijnlijk meer dan $ 1 miljard.

De cijfers komen bovenop het enorme verlies aan mensenlevens door de ramp, waarbij het dodental woensdag opliep tot meer dan 41.000. Terwijl het dodental door de aardbeving stijgt, stijgt de kritiek op de reactie van de Turkse regering.

In een video uit 2019 is te zien hoe Erdoğan amnestie begroet voor woningbouwprojecten die zijn afgebrokkeld, waarbij duizenden mensen zijn omgekomen.

Constructies die voldoen aan de bouwvoorschriften “hebben relatief goed gepresteerd, terwijl vele andere aanzienlijke schade hebben opgelopen en zijn ingestort tijdens aardbevingen”, zei Verisk.

error: Kopiëren mag niet!