De UEFA achtte ‘verantwoordelijk’ voor de chaotische voetbalfinale van de Champions League in Parijs.

De UEFA draagt zelf de “primaire verantwoordelijkheid” voor mislukkingen die “bijna tot een ramp hebben geleid” bij de Champions League-finale van 2022 in Parijs tussen Liverpool en Real Madrid, aldus een rapport in opdracht van de Europese voetbalorganisatie maandag.

Het rapport beweerde ook dat het politiemodel werd beïnvloed door een mening van Liverpool gebaseerd op de dodelijke ramp in Hillsborough in 1989, op basis van onjuiste aannames dat de aanhangers van de stad een bedreiging vormden voor de openbare orde.

Het rapport zei dat het panel “heeft geconcludeerd dat de UEFA, als eigenaar van het evenement, de primaire verantwoordelijkheid draagt voor mislukkingen die bijna tot een ramp hebben geleid.”

Het panel zei ook verbaasd te zijn dat het politiemodel werd beïnvloed door een visie op het hooliganisme in Liverpool gebaseerd op Hillsborough.

“Het veiligheids-, beveiligings- en servicemodel dat is vastgelegd in de Conventie van Saint-Denis werd genegeerd ten gunste van een gesecuritiseerde aanpak”, aldus het rapport.

De 1-0 overwinning van Real Madrid in het Stade de France op 28 mei werd overschaduwd door gebeurtenissen rond het paradepaardje van het Europese voetbal.

De aftrap werd met 37 minuten vertraagd omdat fans moeite hadden om toegang te krijgen tot het stadion nadat ze bij het naderen naar overvolle knelpunten waren gesluisd.

De politie vuurde vervolgens traangas af op duizenden supporters die opgesloten zaten achter metalen hekken aan de rand van het stadion.

De UEFA probeerde vervolgens de schuld te geven aan Liverpool-fans die te laat kwamen, ondanks dat duizenden urenlang buiten het stadion werden vastgehouden voor de aftrap.

De Franse autoriteiten beweerden toen dat een “fraude op industriële schaal” van valse kaartjes het probleem was.

Uit een onderzoek van de Franse Senaat in juli bleek dat slecht uitgevoerde veiligheidsregelingen de oorzaak waren van de chaos.

UEFA-secretaris-generaal Theodore Theodoridis verontschuldigde zich voor de fouten die leidden tot een storing in de organisatie van het publiek en bedankte Dr. Brandao Rodrigues en het panel dat het rapport had opgesteld voor hun werk.

“Namens de UEFA wil ik nogmaals mijn oprechte excuses aanbieden aan iedereen die getroffen is door de gebeurtenissen die plaatsvonden op wat een feest had moeten zijn op het hoogtepunt van het clubseizoen”, zei Theodoridis.

“Ik wil in het bijzonder mijn excuses aanbieden aan de supporters van Liverpool FC… voor de berichten die voorafgaand aan en tijdens de wedstrijd werden verspreid, waardoor ze onterecht de schuld kregen van de situatie die leidde tot de vertraagde aftrap.”

error: Kopiëren mag niet!