Huisartsenzorg ofwel eerstelijnszorg op weg naar automatisering

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de afgelopen 2 jaren gewerkt om de huisartsenzorg te laten automatiseren volgens de Information Systems For Health (IS4H) policy van de PAHO, Pan Americann Health Organization. 

Een steering committee werd in 2021 geïnstalleerd onder leiding van de onderdirecteur van het ministerie van Volksgezondheid Ritesh Dhanpat. In het committee participeren diverse actoren van de zorg waaronder alle ziekenhuizen, SZF (St. Staatsziekenfonds), Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), e-Gov, RGD (Regionale Gezondheidsdienst), Medische Zending (MZ) en de Vereniging van Medisch Specialisten, VMS. 

Het doel van de IS4H is om betrouwbare informatie beschikbaar te stellen voor het ministerie om informed-decision making te stimuleren. Hierbij is het van belang om de eerstelijnszorg c.q. huisartsenzorg in Suriname te automatiseren, waarbij initieel alles binnen de eerstelijnszorg digitaal verloopt, en in een later stadium ook de ziekenhuizen hieraan kunnen deelnemen.

Dit zal gebeuren via een Electronic Health Record (EHR), dat door alle systemen in de eerstelijnszorg ondersteund zal worden, in combinatie met een Health Information Exchange-platform (HIE) waarmee de systemen onderling gegevens kunnen uitwisselen.

Het steering committee heeft in de afgelopen periode bijgedragen aan het Health Information Exchange (HIE) assessment onderzoek, waarbij experts naar Suriname zijn gehaald om alle systemen in het land te evalueren om de gereedheid van een HIE mogelijk te maken. 

In oktober 2022 zijn de EHR-eisen, waaraan een automatiseringssysteem dient te voldoen, goedgekeurd. Deze eisen zullen als standaarden worden gebruikt bij het beoordelen van systemen die gebruikt mogen worden. Alleen systemen die voldoen aan deze standaarden kunnen gebruikt worden in Suriname. 

Het belangrijkste vereiste hierbij is het mogelijk maken van uitwisseling van informatie tussen diverse systemen, zoals met het Centraal Bureau Burgerzaken (CBB), verzekeraars, verschillende automatiseringssystemen onderling, Spoedeisende Hulp, BOG, laboratoria, apotheken, HEARTS consumer app en het ministerie van Volksgezondheid. Alle betrokkenen zullen de vereiste toegang en bevoegdheden toegekend krijgen, zodat de gehele eerstelijnszorg geautomatiseerd is. Ook wordt gewerkt aan de nodige wetgeving om de privacy van de patiënten te beschermen. 

Het ministerie van Volksgezondheid heeft met alle actoren in de eerstelijnszorg besloten om alle klinieken eind 2023 geautomatiseerd te hebben. Alle klinieken dienen uiterlijk 1 januari 2024 digitaal te werken, waarbij alle klinieken geleidelijk zullen worden gekoppeld aan de HIE-platform. Ook de verzekeraars staan hierachter en ondersteunen dit initiatief. 

Er is een inventarisatie geweest van bestaande systemen in de eerstelijnszorg. De resultaten: 

Aantal deelnemers 102 van de 185
Gebruik van computer of laptop op de polikliniek 81.4%, beschikbaarheid van internet 93.1%, 

digitaal werken 31%, waarvan maar een heel klein deel over een vorm van automatiseringssysteem beschikt. Hierbij is gebleken, dat de maandelijkse onderhoudskosten tussen SRD 1.250 – 5.500 liggen. 

Het ministerie zal op zeer korte termijn met alle betrokkenen een workshop organiseren om deze richting van de automatisering van de eerstelijnszorg toe te lichten. Alle particuliere huisartsen worden gevraagd om hun kliniek te voorzien van een automatiseringssysteem die voldoet aan de standaarden van het ministerie van Volksgezondheid te gebruiken, zodat zij ook gebruik kunnen maken van de EHR en het HIE-platform, met alle voordelen van dien.

error: Kopiëren mag niet!