LEGER
De vermoedelijke Chinese spionageballon was 60 meter hoog

7 februari 2023 – Een vermoedelijke Chinese surveillanceballon die voor de Amerikaanse kust is neergeschoten, was ongeveer 60 meter hoog en had een lading ter grootte van een vliegtuig, zeggen functionarissen.

Tijdens een briefing op maandag zei een Amerikaanse defensiefunctionaris dat de grootte en de samenstelling van het object de beslissing hadden genomen om het niet neer te schieten terwijl het boven land was.

“Stel je voor dat grote brokstukken van honderden, zo niet duizenden kilo’s uit de lucht vallen”, zei generaal Glen VanHerck.

De VS zijn nog steeds bezig met het bergen van puin voor de kust van South Carolina.

Overblijfselen van het object – waarvan de VS denken dat het een spionageballon is, maar volgens China een weerbewakingsapparaat is dat op een dwaalspoor is geblazen – zijn verzameld uit een gebied van ongeveer 1.500 bij 1.500 m, maar er wordt aangenomen dat het puin over een veel grotere locatie is verspreid .

Een F-22 van de Amerikaanse luchtmacht schoot de ballon zaterdag neer, dagen nadat deze voor het eerst boven Amerikaans grondgebied verscheen. Volgens de BBC stortte het puin zo’n zes zeemijl uit de kust van de VS naar beneden.

error: Kopiëren mag niet!