“Behoefte om leerlingen en studenten te motiveren bijzonder groot”

Kapitein Shyam Manniesingh van het Nationaal Leger heeft op 7 februari op uitnodiging van de directie van O.S. 1 Koewarasan alle leerlingen toegesproken. Hierbij heeft de kapitein aangegeven, waarom elke leerling plichtsbewust moet zijn. 

“Groffe of opruiende taal is niet aanvaardbaar en staat in contrast met opvoedkundige principes. Vele jongeren identificeren zich met artiesten waarvan de tekst kwetsend en grof is. Leerlingen lopen weg uit het leslokaal . Er is een gebrek aan respect voor leerkrachten.” Daarbij heeft de kapitein aangegeven, dat leerlingen respect moeten hebben voor leerkrachten, daar zij een belangrijke invloed hebben voor succes in het leven.

Door de les heen praten, krachttermen gebruiken en vechten is iets dat dagelijks gebeurt op scholen. “De gevolgen hiervan zijn dat er een sfeer van angst is in de klas. Voor de leerkrachten is het extra moeilijk om de lesstof te behandelen in een groep waar dit gebeurt en dat heeft gevolgen voor de onderwijsprestaties”, zegt Manniesingh tegenover Dagblad Suriname.

Aan Manniesingh is de vraag gesteld hoe ouders en scholen preventief kunnen optreden om zaken zoals vechtpartijen te voorkomen. Hierop zegt hij: “Leerkrachten en vooral ouders hebben een belangrijke inbreng door te vertellen dat elke vechtpartij kan leiden tot gevolgen die niet te overzien zijn. De belangrijkste opvoedingsdoelen voor elke ouder zijn goede manieren en respect voor ouderen. Het uiten van beledigingen, vloeken of oproepen tot haat is nergens aanvaarbaar.”

Volgens de kapitein is de behoefte om studenten en leerlingen te motiveren bijzonder groot. “Niet voor niets heb ik meer dan 160 scholen bezocht en maandelijks komen er nog steeds heel wat verzoeken bij de Bevelhebber van het Leger, kolonel Kioe A Sen. We kunnen niet achterover leunen en verwachten dat het goed komt. Inmiddels is er in elke buurt van Suriname een buurtmanager van de Politie aangewezen door de Korpsleiding.”

Volgens de kapitein zou het aanbevelingswaardig zijn, dat elke schoolleider nagaat wie de buurtmanager is om zodoende de vele problemen op te lossen. “Ik heb reeds een goede samenwerking met vele vrienden bij de Politie, maar het is aanbevelingswaardig dat de leerkrachten zich ook laten ondersteunen door de buurtmanagers”, aldus Manniesingh.

SK

error: Kopiëren mag niet!