Olie- en gaswinsten nemen een hoge vlucht
DOOR DUNCAN MIL

2 februari 2023 – Exxon Mobil, Shell en Chevron boekten gezamenlijk $ 131 miljard aan winst voor 2022, verdienden $ 14,96 miljoen per uur en bereikten een historisch hoogtepunt voor de westerse olie- en gasindustrie.

Het Britse Shell heeft voor 2022 een winst van bijna $ 40 miljard gerapporteerd dankzij sterke prestaties van zijn gashandelsactiviteiten.

Het grootste olie- en gasbedrijf van Europa zei dat de aangepaste winst meer dan verdubbeld was tot $ 39,9 miljard, waarmee het vorige record van $ 31 miljard uit 2008 werd verbroken

De inkomsten zetten recordwinsten voort voor ’s werelds grootste energiebedrijven. De Amerikaanse rivalen ExxonMobil en Chevron rapporteerden onlangs een jaarinkomen van respectievelijk $55,7 miljard en $35,5 miljard.

Deze recordwinsten zijn het resultaat van zowel prijsopdrijving door de energiebedrijven als kostenverlagingen, waaronder het onder de inflatie houden van loonstijgingen.

De olie- en gasprijzen zijn het afgelopen jaar enorm gestegen toen Russische troepen Oekraïne binnenvielen, en de wereldwijde vraag steeg enorm toen de economieën zich herstelden.

error: Kopiëren mag niet!