Het bewind van “Queen of the Skies” loopt ten einde
DOOR NINIAN CARTER

De laatste Boeing 747, de originele “Jumbo Jet” die een revolutie teweegbracht in het vliegverkeer, is geleverd aan chartermaatschappij Atlas Air, waarmee een einde komt aan 55 jaar productie.

Een vrachtvliegtuigversie van de laatste commerciële Boeing 747 jumbojet zal op 31 januari 2023 aan Atlas Air worden geleverd.

Eind jaren zestig daagde Juan Trippe, oprichter van luchtvaartmaatschappij Pan Am, die kosten wilde besparen door het aantal stoelen in vliegtuigen te vergroten, Boeing-president William Allen uit om een vliegtuig te maken dat de 707 in het niet deed lijken.

Ingenieur Joe Sutter en zijn team, bekend als “the Incredibles”, hadden slechts 28 maanden nodig om de 747 te ontwikkelen voor zijn eerste vlucht op 9 februari 1969.

Vanwege de monumentale omvang van de 747 moest er een nieuwe assemblagefabriek van 5,6 miljoen kubieke meter worden gebouwd in Everett, Washington, die qua volume het grootste gebouw ter wereld zou worden.

De beginjaren waren vol problemen, deels veroorzaakt door de oliecrisis van de jaren zeventig, en de ontwikkelingskosten van $ 1 miljard brachten Boeing bijna failliet. Maar tegen 1989 waren de hoogtijdagen van het vliegtuig aangebroken dankzij de revisie van de 747-400 die nieuwe motoren en lichtere materialen met zich meebracht, waardoor het perfect paste bij de groeiende vraag naar trans-Pacifische vluchten.

Tegenwoordig heeft een vergelijkbare golf van innovatie die de geboorte van de 747 veroorzaakte, ook zijn ondergang betekend, omdat goedkopere, minder vervuilende tweemotorige jets hem vervangen.

De volgende generatie Boeing 777X zal na een reeks vertragingen pas in 2025 klaar zijn.

error: Kopiëren mag niet!