Kapitein Manniesingh maakt furore met motivatiesessies in Suriname

Kapitein Shyam Manniesingh van de afdeling Civiel Militaire Relaties van het Nationaal Leger heeft op donderdag 26 januari, op uitnodiging van S.C.V. Karishma onder voorzitterschap van de heer Doebay, 500 studenten van Scholengemeenschap Nickerie toegesproken. Hier heeft hij aangegeven, hoe elke student de controle kan herwinnen over zijn of haar leven. 

“We moeten studenten stimuleren hun kracht te gebruiken om hun leven te veranderen. Proactief gedrag dient gestimuleerd te worden. Studenten hebben het vermogen om zich aan een hopeloze situatie te ontworstelen en een nieuwe wending te geven aan hun leven. We moeten de uitdagingen waarvoor we allemaal staan, onder ogen zien. In plaats dat de situatie studenten tot wanhoop drijft, geef ik aan dat er mogelijkheden zijn om de effecten van sombere tijden op te vangen”, zegt Manniesingh.

“Blijf ver van alcohol”

Ook ver buiten landsgrenzen zijn de inspanningen van Kapitein Manniesingh niet onopgemerkt gebleven. Tijdens zijn sessies vraagt hij de jongeren om ver te blijven van alcohol. “Het is sinds mensenheugenis een gesel voor de samenleving en de hoofdoorzaak van vele maatschappelijke problemen. Alcohol vermindert zelfbeheersing. Het leidt tot huiselijk geweld en gezinsontwrichting. Volgens professor Ankle Hoeffler van de Oxford University kost geweld tegen vrouwen de wereld jaarlijks 6.3 triljoen US dollars. So it’s about changing lives in challenging circumstances. Progress is a journey. Ik laat studenten nadenken over de eigen opties, want iedereen moet een volwaardige plek krijgen in de samenleving. Studenten moeten veerkracht ontwikkelen voor een nieuwe betekenisgeving.”

Verder geeft de kapitein aan, dat jongeren te maken hebben met financiële onzekerheid en stress. Daarom wil hij aan regeringsfunctionarissen het verzoek doen voor een hulploket in elk district voor studenten (sociale steun). 

Sporten

Inmiddels is Manniesingh reeds bezig op scholen te vertellen over de eigen verantwoordelijkheid. Maar, de meest kwetsbaren moeten ondersteund worden, geeft hij aan. “Er hoeft geen somber perspectief te zijn, want een deel van de armoede komt uit het aanhouden van een achterhaald begrip van vooruitgang. Het gaat om krachtlijnen zoals armoedebestrijding en verhoging van welzijn.” 

Volgens de kapitein moet sporten ook aangemoedigd worden op scholen. “Studenten hebben dan minder kans op depressie. Bewegen is een van de beste remedies om een betere gezondheid te krijgen.” 

Pesten

Manniesingh sprak ook met de studenten over het onderwerp ‘pesten’. Wat hij aan de studenten heeft meegeven is, dat de pesters meestal mensen zijn die hun eigen onzekerheden op anderen reflecteren. “Eleanor Roosevelt heeft gezegd ‘niemand kan je kwetsen zonder jouw toestemming’. Vele studenten zijn bij me geweest om me te bedanken voor de zeer inspirerende sessie”, aldus Manniesingh. 

Tenslotte wil de kapitein S.C.V. Karishma en de Bevelhebber Kolonel Kioe A Sen, bedanken om deze inspirerende sessie met studenten in Nickerie mogelijk te maken.

SK

error: Kopiëren mag niet!