Kiesstelsel, zaak voor elke burger! 

Het bovenstaande, lag  ten grondslag  aan het wijsgerig stelsel, van ons politiek systeem, bedacht door filosofen, die ons land  toen ter beschikking  had.

“Waar de kiezer zich ook bevindt in ons gezegend land©“ : Palumeu, Kwamalasamutu, Mongotapoe, Calcutta Kronenburn, etc….. moeten  beseffen dat zij een vertegenwoordiger in het Parlement hebben, die volgen het representatief stelsel, die regeringsvorm waarbij het volk  door middel van afgevaardigden aan de regering en de wetgeving deelneemt . Zodat vooral  hun culturele en religieuze diversiteit wordt uitgedragen!   

©Lees Genesis 2: vers 10-12 het oude testament van de bijbel: Het evenbeeld van de Hof van Eden (het Paradijs) waarin de landgenoten, die in de God van de joden geloven, verwachten te zullen wonen na de dood.

țZie nieuwste publicatie Religion  Power and Society in Suriname en Guyana Hindu, Muslim and Christian relation’ van onderzoeker en auteur Kirtie Algoe.  Zij wilde met deze publicatie: “De positieve boodschap over Suriname een stem geven in de wereld“ .

Terwijl in onze wereld de Verenigde Naties op oudejaarsdag 2022 stemt om middels resolutie 77/400 aan het Internationaal gerechtshof in Den Haag advies zal vragen om over de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden te beslissen de 17 politieke partijen van ons land onder druk van de 15 partijen, die bij de verkiezing van 25 mei 2022 geen enkel zetel  in ons Parlement hebben kunnen behalen of achteruit zijn gegaan in hun district in het jaar 2022, om dit Parlement te vragen om ons kiesstelsel te wijzigen  wat pas kan gebeuren als ons Constitutioneel daartoe toestemming geeft! 

Het interessante  van deze verkiezing is dat slechts de 2 partijen, waarvan de leden op een cruciaal moment de democratie in hun partij nageleefd hadden, succesvol zijn geweest!

  • De grootste bestaande partij, die succesvol geweest is:                                                              Toen het, bij het overlijden van een jaren lang gefungeerd  hebbende voorzitter moest worden opgevolgd m.b.v. de rechterlijke macht de toen fungerende voorzitter gedwongen werd de statuten te wijzigen zoals de meerderheid van de leden dat eisten, om dan de opvolger te kiezen. Er werd gekozen dat de fungerende voorzitter tot ere  voorzitter te benoemen en een ander lid de leiding overneemt, de fungerende bleef in de partij. 
  • De kleinste jarenlang bestaande eerste partij uit ons binnenland die succesvol is geweest: Toen de fungerende voorzitter, een “beroeps overloper” politicus door statutair regulerende verkiezing in de partij werd vervangen, nam hij toen deel aan de verkiezingen van 25 mei 2020 met een nieuw opgerichte partij genaamd “Demo”; het aantal hierop behaalde stemmers: nihil. Dit is blijkbaar het resultaat van de goed opgevoede aanhangers van BEP, die ervoor gezorgd hebben dat zij als enige kleine partij van de zestien anderen succesvol zijn geweest in de verkiezingen van 2020 !

Als onderdeel van één van de drie staatsmachten uit de trias politica is de rechterlijke macht: het Constitutioneel Hof gelet op het standvastig rechtvaardig gedrag vanaf onze “baas in eigen huis” periode mogen wij vertrouwen dat zij, kennisnemende van de bijdrage (zie de nieuwste en internationale publicatie ”Religion, Power and Society in Suriname and Guyana Hindu, Muslim and Christian relations” van  Kirtie Algoe)  die de Anton de Kom Universiteit levert aan onze werkelijke Surinaamse bromki dyari, een rechtvaardig en wijze beslissing zal nemen indien ons kiesstelsel wederom moet worden gewijzigd zoals de  “filosofen, die ons land  ter beschikking  had” toen het huidig stelsel tot stand kwam    

Hein Baank

error: Kopiëren mag niet!