OM Nederland in cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam in zaak in beslag genomen euro’s uit Suriname

Het Openbaar Ministerie (OM) is in cassatie gegaan tegen de uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam waarin is bepaald, dat de 19.5 miljoen in april 2018 in beslag genomen euro’s op luchthaven Schiphol moeten worden teruggegeven aan De Surinaamsche Bank, Finabank en Hakrinbank. De inbeslagname is ongegrond verklaard.

Dat het OM in cassatie is gegaan is dinsdagmiddag 24 januari tegenover de redactie van Dagblad Suriname bevestigd door het Openbaar Ministerie Noord-Holland. “Dat klopt. Het OM kan zich niet vinden in de beslissing van het Hof en heeft bij de Hoge Raad cassatie ingesteld. Wij hebben hier geen persbericht over gemaakt”, zo laat Ilse de heer, persvoorlichter OM Noord-Holland Dagblad Suriname weten.

Met het instellen van cassatie is de teruggave van het geld aan de drie banken in Suriname opgeschort en dat is een fikse tegenvaller voor deze banken.

Daarnaast blijft nu boven het land de mist hangen dat er iets mis is geweest met de euro-zending vanuit Suriname, via Amsterdam (lees: Schiphol) naar Hong Kong.

Het Nederlandse OM had een ernstig vermoeden, dat een groot deel van de 19.5 miljoen euro van een misdrijf afkomstig was, onder meer omdat het geld ook bestond uit grote bedragen van contante stortingen. Eén persoon had bijvoorbeeld binnen twee dagen een bedrag van een miljoen euro bij één van de banken gestort.

De banken ontkennen echter, dat het ging om witwassen en zeggen dat de contante geldzending op weg was naar de Bank of China in Hong Kong en digitaal in dollars zou worden overgemaakt naar Suriname. Zo kunnen de grote contante geldstromen in Suriname worden omgezet in digitaal geld, aldus de banken in hun verweer.

Met het in cassatie gaan laat het Openbaar Ministerie duidelijk blijken ervan overtuigd te zijn, dat de in beslag genomen euro’s van een misdrijf afkomstig zijn. Het OM zoekt nu haar gelijk bij de Hoge Raad en daardoor kunnen de drie banken in Suriname waarschijnlijk nog vele, vele maanden ‘fluiten’ naar ‘hun’ miljoenen euro’s.

PK

error: Kopiëren mag niet!