China schenkt 15 miljoen US$ voor Safe City 3 Project

Suriname zou nog openstaande Safe City schuld van zo’n US$ 41 miljoen hebben…..

Het Safe CityProject wordt verder uitgebreid. Na Safe City 1 en 2 wordt binnenkort een aanvang gemaakt met Safe City 3. Daartoe werd  donderdag 19 januari een zogenoemde implementatie-overeenkomst getekend tussen Suriname en de Volksrepubliek China in de Chinese ambassade, door minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en Jia Jinyi, functionaris op de Chinese ambassade. 

De overeenkomst betreft een schenking van 15 miljoen Amerikaanse dollar voor de installatie van camera’s in heel Suriname met uitzondering van het district Sipaliwini.

Het Safe City 3 )roject is onderdeel van het China-aid Road Monitoring Project in Suriname. Minister Amoksi zei, dat de politie met het Safe City 3 Project meer armslag krijgt in het opsporen van strafbare delicten. Met de te installeren camera’s op wegen die in kaart zijn gebracht, wordt de mogelijkheid voor het Command Center gecreëerd om van veel meer locaties beelden te analyseren. 

De Chinese ambassadeur Han Jing noemde de geste een ondersteuning aan de Surinaamse regering voor het vergroten van de openbare veiligheid. Safe City speelt in China een belangrijke rol in het in standhouden van de openbare veiligheid. Gebruik wordt gemaakt van de nieuwste ontwikkelingen op technologisch gebied. De ambassadeur zei ook, dat de Chinese overheid kennis en ervaring wil delen door haar technologie ook in Suriname te introduceren. “We geloven dat de Surinaamse gemeenschap veel voordeel zal hebben aan het project.” Suriname zal ter uitvoering van Safe City 3 personeel uit China moeten faciliteren en ook inkomen met logistiek. Met het bedrag van 15 miljoen Amerikaanse dollar wordt onder meer apparatuur geïnstalleerd, aldus bericht de Communicatie Dienst Suriname, CDS.

Schuld

Suriname zou overigens nog een forse openstaande schuld hebben bij Telesur in verband met het Safe City Project, waarin begrepen jaarlijkse onderhoudskosten. Het zou gaan om een totaal schuld van rond de US$ 41 miljoen, zo verneemt Dagblad Suriname uit betrouwbare bron.

Terugblik

Het telecommunicatiebedrijf Telesur heeft medio augustus 2018 de eerste camera’s in het kader van het Safe City Project geïnstalleerd aan de Anton Dragtenweg. De diensten die gekoppeld zijn aan het Safe City concept zijn onder andere een video-surveillance-systeem, inhoudende een camerasysteem om veiligheids surveillance uit te kunnen voeren, het opzetten van een monitorings faciliteit van waaruit centraal alarm gesprekken behandeld zullen worden en daaraan gekoppeld uitruk instructies die zullen plaatsvinden afhankelijk van het type alarm, bijvoorbeeld politie alarm, brandweer alarm en ambulance alarm.

Het project, waarin multifunctionele surveillance camera’s worden geplaatst op een aantal kruispunten in Suriname, wordt afgewerkt tijdens de uitvoer van het nationaal breedbandproject van Telesur. De officiële lancering van het project vond plaats op 28 december 2018.

De Volksrepubliek China financiert het Safe City project middels een lening bij de Eximbank in China, zo werd in augustus 2018 bericht.

China coördineert het technische gedeelte van het project en zou Surinamers trainen om het systeem te kunnen beheren

Heel Suriname krijgt beveiligingscamera’s

In de eerste week van juli 2019 werd bekendgemaakt, dat toen in  Paramaribo, Groot-Paramaribo en Wanica al 300 camera’s waren geplaatst. Het ligt in de bedoeling dat uiteindelijk het hele land voorzien wordt van beveiligingscamera’s.

Met behulp van de vastgelegde beelden van het Safe City Project kan de politie sneller acties ondernemen om de dader(s) van misdrijven te achterhalen.

De derde fase van het Safe City-project zat al in oktober 2019 in de pijplijn. Het was toen wachten op goedkeuring uit China, aangezien het gaat om een grant van dit land. “Het moment dat het wordt goedgekeurd, gaan we direct starten”, aldus Gardelito Hew A Kee, coördinator E-Government. Hij zei, dat ‘ergens in maart’ (2020) de streefdatum was om fase 3 afgerond te hebben.

In de derde fase, welke fase dus nu pas gestart wordt, moet het aantal cameralocaties in Paramaribo en Wanica verder uitgebreid worden en zullen ook de overige districten aangedaan worden. Het gaat volgens Hew A Kee voornamelijk om de kustdistricten waar stroom- en vyber aansluiting beschikbaar is, van Nickerie tot Albina. Verder ook een paar locaties in Para en Brokopondo. Landelijk zou het gaan om nog eens 100 strategische locaties, hetzelfde aantal werd in fase 1 en 2 afgerond.

PK

error: Kopiëren mag niet!