Criminelen hebben ons land al overgenomen

“We zullen niet toestaan dat criminelen ons land overnemen,” waren de woorden van de vp op een recente persconferentie. Mooie woorden maar de vraag aan de vp is, ‘hebben criminelen ons land al niet overgenomen?’                                                       

Er is schorem dat met wapens rondloopt, inbraken pleegt, steelt en hun slachtoffers mishandelt. Er zijn echter ook mensen die deftig in het pak rondlopen, van land en volk stelen en zich verrijken. De buit van deze mensen is veel groter dan die van de kruimeldieven en toch wordt er niet op ze gejaagd. Vanwege hun hoge positie worden ze beschermd door bodyguards met wapens. Over welke criminelen heeft de vp het specifiek?  

In de afgelopen jaren is het volk geconfronteerd met bankberovingen, de handel in drugs, het wegsmokkelen van de inkomstenbronnen van het land, het moorden op onschuldige burgers. Het volk heeft ook gezien dat deze daden ongestraft zijn gebleven en dat de criminelen erg rijk zijn geworden van hun criminele praktijken en vooral op dezelfde voet doorgaan.                                                                                                                     

Vele burgers hebben zich kunnen spiegelen aan dit voorbeeld en kopiëren nu dit criminele gedrag. We moeten dus eigenlijk niet verbaasd zijn dat jongeren denken dat dit de manier is om aan het snelle geld te komen. Ze kopiëren gewoon het slechte voorbeeld. Onze taak is nu om dit te herstellen dus om dat kwaad uit ze te verdrijven.

Als een crimineel roept, ‘pak de dief, straf de dief,’ zal dat geen effect hebben.                  

De dief zal terecht roepen, ‘de pot verwijt de ketel, stop je hand in eigen boezem, na joe bin de`mi eksempre, gun mij nu ook die rijkdom,’ en rustig doorgaan met zijn criminele praktijken.                                                                        

Een goedgelovig volk kijkt vaak niet verder dan de mooie woorden en mooie beloften. Raadzaam is om naar de daden van iemand te kijken want een goed voorbeeld van een integer mens, is altijd krachtiger en geloofwaardiger dan woorden.     

Bij het besturen van een land, zijn wetten nodig. Wetten moeten ongewenst gedrag beteugelen. Een wet heeft dus een beschermende functie, mensen voelen zich veiliger als iedereen zich aan de wet houdt.                                                                          

Mensen die zich schuldig maken aan een misdrijf worden criminelen genoemd. Criminelen houden zich dus niet aan de wet.                                                                             

Niet alleen in Suriname maar over de hele wereld is er een verruwing te bespeuren in het gedrag van de mens. Nederland wordt overspoeld door de maffia, gewetenloze moordenaars en drugscriminelen. De Trump aanhangers en die van Bolsenaro demonstreerden dat ze lak hebben aan wet en recht.                                              

Misdaad en een verscheurde samenleving zijn de maatstaf voor het falen van een staat. In de afgelopen jaren hebben we kunnen zien hoe elk instituut in Suriname werd kapot gemaakt. Vooral de politie die een beschermende functie heeft, is zijn goede naam kwijtgeraakt. Mensen werden bevorderd, zonder examen te doen, er werd niet meer gescreend bij de aanname, met het gevolg dat er veel instabiele mensen zich nu agent mogen noemen. Er wordt door agenten gestolen en gemoord, politieauto’s worden gebruikt om drugs te vervoeren.                                                             

Bij de militairen was het idem dito. De strepen en sterren werden daar opgeplakt alsof het ging om het uitdelen van snoepjes. De stabiele basis, de eer, de trots, de integriteit, het geloof in onze defensie, was weg. Minister Mathoera heeft dit vanaf het begin aangepakt. Het kaf van het koren scheiden, was en is geen gemakkelijke klus. Zonder mooie woorden en beloften is ze aan de slag gegaan en het is merkbaar dat ze systematisch kleine successen boekt. Petje af voor deze minister.                                                                 

Ook bij de politie heeft men geprobeerd dit aan te pakken, maar de tegenwerking door een corrupte vakbond was daar te groot. Men heeft systematisch elke poging tot herstel de grond in geboord om criminele praktijken te kunnen voortzetten.                  

Wie zal het lukken om weer een stabiel en gezond politiekorps te laten herrijzen?

Mensen lijden onder de nare gevolgen van de misdaad. Die zijn altijd langer voelbaar dan de misdaad zelf, dus moet de criminaliteit worden aangepakt. Het is geen kwestie meer van criminelen niet toestaan om ons land in bezit te nemen.                                                                    Criminelen hebben dit land reeds lang in hun bezit! Hoe kunnen we het terugpakken? Met mooie woorden en beloften zal dat niet lukken. Ook klagen, verwijten, hardere straffen, hogere boetes zijn geen oplossingen.                                     

Don’t punish a bad person, just kill the bad in him. 

Wat we nodig hebben is een integer beleid, een gezond militair en politiekorps waar we voor de volle honderd procent op kunnen rekenen. Maar het volk moet zich vooral kunnen spiegelen aan goede voorbeeldfiguren. Goed gedrag in de samenleving is namelijk sterk afhankelijk van goede sociale invloeden.    

“The chief problem in any community cursed with crime is not the punishment of the criminals, but the preventing of the young from being trained to crime”(W.E.B. Du Bois)

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!