Ex-president Bolsonaro veroordeelt bestorming van Braziliaanse overheidsgebouwen door aanhangers.

In de Braziliaanse hoofdstad Brasilia hebben duizenden aanhangers van de voormalige president Jair Bolsonaro zondag het parlementsgebouw bestormd, omdat ze zich weigeren neer te leggen bij diens verkiezingsnederlaag. Elders in de stad drongen relschoppers ook het presidentieel paleis en het Hooggerechtshof binnen. De Braziliaanse veiligheidstroepen hebben de controle over de gebouwen inmiddels heroverd. Bolsonaro heeft de bestorming door zijn aanhangers veroordeeld, zeker 200 relschoppers werden opgepakt.

Bolsonaro bevindt zich momenteel in de Verenigde Staten. Hij had Brazilië al twee dagen voor het einde van zijn ambtstermijn verlaten, zodat hij niet aanwezig moest zijn op de inhuldiging van zijn voorganger.

Ook huidig president Lula da Silva had de aanval al veroordeeld. “Alle vandalen zullen worden gevonden en gestraft”, zei het staatshoofd. “We zullen ook uitzoeken wie hen gefinancierd heeft.”

Bolsonaro verloor in oktober de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van Lula, maar heeft zijn nederlaag nooit officieel toegegeven.

error: Kopiëren mag niet!